Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2022. 10. 14.

Ritka római kori mozaikot tártak fel Szíriában

2022. 10. 14.

Ritka és csaknem teljesen érintetlen római kori mozaikot tártak fel a közép-szíriai Rasztán városban. A Szíria harmadik legnagyobb városához, Homszhoz közeli régészeti lelőhelyen talált, egyebek közt a trójai háború több jelenetét részletgazdag módon bemutató 4. századi mozaikot szerdán mutatták be a nyilvánosságnak.

A háború 11 évvel ezelőtti kezdete óta ez a legjelentősebb régészeti felfedezés Szíriában – közölték újságírókkal a szerdai sajtóbejáráson. A felfedezésről beszámoló szíriai állami hírügynökség, a SANA „világviszonylatban is egyedülálló” leletnek nevezte a mozaikot – közölte az MTI.

A hatszor húszméteres, vagyis 120 négyzetméteres mozaik, amelyet egy ház alatt találtak, különös részletességgel tartalmaz jeleneteket a trójai háborúból, az amazonok harcából, de látható rajta Neptunus tengeristen is negyven szeretője társaságában. Az alkotás felsorolja az összes olyan görög király nevét, aki részt vett a trójai háborúban.

Nem ez a legrégebbi, de ez a legritkább és a legteljesebb állapotban fennmaradt mozaik Szíriában – mondta el Hammam Szaad, az ásatás vezetője.

A több mint 90 százalékban ép mozaik létezésére már évekkel ezelőtt fény derült, de a város akkor még a kormányellenes felkelők kezén volt, az ásatás csak Rasztán 2018-as visszafoglalása után kezdődhetett meg.

A magántulajdonban lévő ingatlant, amelyen az 1600 éves mozaik található, a libanoni Nabu Múzeum tulajdonosai, libanoni és szíriai üzletemberek vásárolták meg és adományozták a szíriai államnak.

Mivel a feltárás még nem fejeződött be, nem tudni, hogy a páratlannak mondott mozaik milyen jellegű épületet díszített. Lehetett egy közfürdő, de bármi más is – mondta Szaad.

Szulaf Favakherdzsi híres szíriai színésznő, a libanoni Nabu Múzeum igazgatóságának tagja reményét fejezte ki, hogy további épületet vásárolhatnak fel Rasztánban, amely tele van feltárásra váró régészeti emlékekkel.

Rasztán nagy múltú, mozgalmas történetű város, és sok olyan régészeti lelőhelyet tartalmaz, amely jelentős idegenforgalmi célponttá teheti – mondta Favakherdzsi.

A jelentős kulturális örökségi potenciál ellenére a városban nem folytak komolyabb ásatások a 2011-ben kitört fegyveres konfliktus előtt.

A szíriai háború idején Rasztán a nyugat által támogatott demokratikusnak nevezet iszalmista fegyveresek kezén volt, és voltak olyan fegyveres csoportok, amelyek például 2017-ben a közösségi médiában próbálták eladni a mozaikot. A várost 2018-ban foglalták vissza a szír honvédők.

A most bemutatott mozaiknak is minden bizonnyal van folytatása, mert még nem tárták fel a teljes helyszínt. Ezen a lelőhelyen korábban már nyolc kisebb mozaikpanelt találtak.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑