Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2019. 01. 17.

Robbantásos támadást hajtottak végre a Szíriában járőröző amerikai katonák ellen (videó)

2019. 01. 17.

Robbantásos támadást követtek el az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció egyik őrjárata ellen az észak-szíriai Manbídzs városában, legalább 16 ember meghalt – jelentették a helyi források.

A támadást elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta a szócsövén, az Aamák „hírügynökségen” keresztül. A szélsőségesek közölték: egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.

Az OSDH szerint a város központjában lévő egy étterem elleni támadásban legalább négy amerikai katona vesztette életét. A nemzetközi koalíció is megerősítette a Twitteren, hogy amerikaiak haltak meg, de nem közölte, hányan. Szemtanúk szerint az étteremben amerikai katonák a helyi kurd-arab milícia tagjaival találkoztak.

A robbantás pillanatáról már kering egy videó a világhálón, a támadás következményeiről készült képeken pedig egy kiégett épület látszik betört ablakokkal, vér- és füstfoltokkal a falon.

A robbantásnak kilenc civil halálos áldozata van, a többi halott a koalíciós katonákat kísérő helyi kurd-arab milícia tagja volt. Tíz civil és egy koalíciós katona sebesült meg a támadásban, többek állapota válságos, ezért félő, hogy a halottak száma növekedni fog.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy ankarai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a rendelkezésére álló információk szerint öt amerikai katona halt meg, és összesen húszan vesztették életüket a merényletben.

Az OSDH megjegyezte, hogy a támadás helyszínének a környéken orosz katonai rendészek is járőröznek.

Ez volt az első alkalom, hogy öngyilkos merényletet követtek el a nemzetközi koalíció ellen, és az első robbantásos támadás azóta, hogy Washington december végén bejelentette: kivonja csapatai Szíriából – jegyezték meg hírügynökségek.

MTI, Russia Today

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑