Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 04. 10.

Saddam lánya Bagdad bukásának évfordulóján bírálta az iraki kormányt

2021. 04. 10.

Pénteken, Bagdad bukásának 18. évfordulóján a néhai iraki elnök Szaddam Husszein lánya Raghad Saddam Hussein üzenetet intézett az iraki néphez.

A korábbi elnök lánya Twitter üzenetet tett közzé, melyben a főváros elestéről emlékezett meg. Raghad üzenetében kifejtette, hogy miután a barbár hordák kezére került az iraki főváros, a katonák lerombolták Bagdad nevezetességeit a civil lakosságot köztük nőket és gyerekeket gmészároltak le, majd győztesnek kiáltották ki magukat.

Raghad Saddam Hussein szerint idegen államoknak dolgozó kémet juttatták az ellenség kezére a fővárost. A megszállás után létrejött iraki kormány pedig Irán kezére játszotta át egész Irakot.

Mondandójának azonban van igazság alapja, hiszen Bagdad túl könnyen került az amerikai megszállók kezére és a főváros ostroma előtt az azt védő erők jelentős részét kivonták onnan. Tehát a főváros bukásában fontos szerepük volt egyes áruló katonai vezetőknek is.

Az Irak elleni amerikai agresszió 2003 március 19-én kezdődött és a megszálló erők 2003 április 9-én jutottak el Bagdadig, amikor is megkezdődött a főváros bevétele.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑