Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 10. 15.

Sokakat magukra haragítottak: egyesével vadásszak le az Iszlám Állam terroristáit

2014. 10. 15.

Állítása szerint az Iszlám Állam több mint száz harcosát vadászta le a magát Fehér Lepelnek (arabul الكفن الأبيض ejtése: Kafn Alabjad) nevező  szíriai csoport, amelynek tagjai gerillaháborút kezdtek a dzsihádisták ellen Deir al-Zor tartományban.

A csapat neve egyben a céljára is utal: a halotti lepelre, ami az Iszlám Állam harcosait várja, miután megölték őket a szíriai nép ellen elkövetett bűntetteik miatt – magyarázta a Reutersnek a csoport vezetője, Abu Abud egy Skype-on keresztül adott interjúban.

Abud – aki biztonsági okokból nem volt hajlandó elárulni az igazi nevét – egy Asszad ellen küzdő lázadó csoport vezetője volt, a csapatot azonban az év elején szétverte a náluk sokkal jobban felszerelt és finanszírozott Iszlám Állam a szíriai Deir al-Zor tartományban, a dzsihádisták erősségében.

Nincs kegyelem

Mivel a csatatéren nem tudják felvenni a harcot az Iszlám Állammal, egyesével vadásszák le a tagjait. És nem kamuznak: a háborús eseményeket közelről figyelő szíriai emberjogi szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) is arról számolt be, hogy a tartományban jelentősen megnőtt a dzsihádista célpontok elleni lőfegyveres támadások száma.

Ha foglyul ejtenek egy harcost, azt is csak azért teszik, hogy később „likvidálják” – közölte Abud.

Határvidék

A Fehér Lepel a szíriai-iraki határ közelében található Al Bukamal város környékén működik, és jelenleg háromszáz tagot számlál. Abud állítása szerint harcosaik nyolcvan százalékuk nem vett részt a harcokban, mielőtt meg nem jelent Szíriában az Iszlám Állam.

A Fehér Lepel dolgát nem könnyítik meg a szövetségesek légi támadásai

Egyetlen éjszaka tíz gyilkosság

Egyik csoport egyetlen éjszaka alatt az Iszlám Állam tíz fegyveresével végzett egy ellenőrzőpontnál múlt csütörtökön Al Majadin város közelében. Egy másik alkalommal egy motoron érkező fegyveres nyitott tüzet a dzsihádisták ellenőrzőpontjára.

Abdulrahman szerint érzékelhetően nő a támadások száma, ami nem csoda, mert az Iszlám Állam nagyon sok ellenséget szerzett magának a tartományban. Itt is rendszeresek a keresztre feszítések és lefejezések, augusztusban egyetlen lázadó törzs hétszáz tagját végezték ki.

Egyedül sem mernek maradni

Az amerikaiak vezette koalíció légi csapásai nem könnyítik meg a Fehér Lepel dolgát, mert az Iszlám Állam harcosai leszoktak arról, hogy nagy csoportokban mozogjanak, inkább éjszaka, motoron változtatják a helyüket.

Abu Ali Albukamali, a Fehér Lepel szóvivője szerint ennek ellenére a csoportjuk elérte a célját: halálfélelmet kelteni az ellenségben. „Manapság már soha nem látni őket egymagukban sétálni. Csoportban mozognak, mert félnek, hogy elraboljuk őket” – mondta.

Az SOHR szerint a Fehér Lepel csak egyike annak a sok kisebb csoportnak, amelyik kimondottan a dzsihádisták ellen fogtak fegyvert, és egyesével végeznek a harcosaikkal.

Már a nevek is félelmetesek, van például „Fantom Brigád”, „A Halál Angyalának Brigádja” – mondta el az Observatory vezetője, Rami Abdulrahman.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑