Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2018. 09. 14.

Spanyolország 400 db lézer irányítású bombát ad el Szaúd Arábiának

2018. 09. 14.

Josheph Borell spanyol külügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy Spanyolország 400 darab lézer irányítású bombát ad el Szaúd Arábiának.

,,A bombák eladásával kapcsolatos döntés egy 2015-ben kötött szerződés alapján született, melyet a jelenlegi kormány valósít meg.,,

Borell az Onda Cero spanyol rádiónak elmondta, hogy több minisztérium is egy hétig dolgozott ezen az ügyön és a szerződést háromszor is áttanulmányozta egy, a fegyver eladásokra szakosodott bizottság. A külügyminiszter szerint végül nem találtak okot arra, hogy ne írják alá. Sőt, júliusban egy ennél is meghatározóbb szerződést írtak alá Szaúd Arábiával, ugyanis az állami tulajdonú Navantia cég fog hadihajókat gyártani szaúdi fél számára.

Eközben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a Kongresszus előtt azt mondta, hogy Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok mindent megtesz a civilek védelméért katonai akciói során a jemeni konfliktusban. Ez természetesen nem igaz, hiszen a konfliktus 2015-ös kezdete óta több mint 16-17 000 jemeni civillel végzett a szaúdi katonai koalíció. E mellett a civilek legyilkolásában azoknak is szerepük van akik fegyverekkel látják el Szaúd Arábiát mint például Franciaország, Nagy Britannia, újonnan pedig Spanyolország. De azok se vonhatják ki magukat a felelősség alól, akik a szaúdi kormány háborús bűneit próbálják tisztára mosni, mint például az Amerikai Egyesült Államok.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑