Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 09. 14.

Amiről egész Szíria beszél

2016. 09. 14.

A modern Szíria történelmében először fordult elő, hogy két külnöböző vallásból származó ember polgári házasságot kötött.

A hivatalos esküvőt, melyen a házaspár családtagjai és barátai is jelen voltak, egy keresztény és egy szunnita között kötötték meg – írta a Sham Hírügynökség.

A legnagyobb közösségi oldalakon is elterjedtek az újdonsült pár Adonis és Hadil esküvőjének képei.

A polgári házasság Szíriában egyébként törvényen kívüli, ha előtte az ifjúpár nem tarott egyházi esküvőt. Viszont a párral van egy “kis probléma”, azt hogy különböző valláshoz tartoznak. Mivel az iszlám jog szerint a házasság kötése  két muszlim között kötetthet meg. Ha a vőlegény muszlim és a mennyasszony más vallású akkor is elismeri az iszlám jog a házasságot, viszont ha fordított az esett akkor kizárt a házasság megkötése kivéve ha a férfi felveszi a muszlim hitet.

Bár a szíriai társadalom eléggé nyitot,de van annyira konzervatív, hogy a felekezetek közötti házasságot nem nézi jó szemmel. A porbléma általában a fanatikusabb muszlim családoknál van akik nem adják lányukat keresztény fiúhoz.

Ilyenkor Khtifé vagyis leányszöktetés szokott lenni, az ifjú pár általában ilyenkor külföldre menekül, hiszen az iszlám jog szerint ilyen esetben nem bűn megölni a férfit és a vele elszökött asszonyt.

Nemrégiben viszont két szír fiatal Adonis és Hadil olyat tett mint még senki Szíriában. A keresztény vőlegény és a szunnita muszlim mennyasszony nyíltan a két család és a barátok jelenlétében fogadtak örök hűséget egymásnak, ami egyedülálló tett volt. Persze ehhez kellett a két család nyitottsága hiszen az esküvőn jelen voltak za öröm szülők is akik támogatták a fiatalokat. Az esküvőt az önkomrányzatnál is bejegyezték, így először hivatalosan is férj és feleség lett egy keresztény férfi és egy muszlim nő anélkül, hogy vallást vagy hazák kellett változtaniuk.

Az ifjú pár és családjuk a Szíriai Szocialista Nemzeti Párt (SSNP) tagjai. A pártok egy libanoni szír ortodox keresztény Antoun Saadeh alapította. Ideológiája szerint a történelmi Szíria (Szíria,Irak, Jordánia, Libanon, Palesztina, Kuvait, Sínai-félsziget, Ciprus, Észak-Szíriai Tartományok) egységes földrajzi politikai és kulturális területet alkot. A Nagy Szíria területén élő nemzetek etnikailag vagy kultúrálisan rokokonok és minda szír nemzethez tartoznak, függetlenül attól, hogy melyik vallás követői vagy épp milyen nyelven beszélnek.

Az SSNP az egyetlen párt a Közel-Keleten ami nem vallási vagy faji alapon alakult meg. A szíriai háború kezdete óta a párt egyre népszerűbb a Közel-Keleten.

Adonis és Hadil ebben a kultúrközegben nőtt fel azért sem tartották fontosnak, ki melyik valláshoz tartozik.

A házasság megkötése nagy sikert aratott a közösségi oldalak hozzászólói között. Sokan támogatták az ifjú párt több ezren gratuláltak nekik. A szíriai fiatalok körében egyre népszerűbb téma az egyházi esküvő nélküli polgári házasság legalizálása Szíriában, mivel ahogy a fiatalok mondják:  A szerelem nem ismer határokat.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑