Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Európa

2018. 08. 14.

Svédországban sincs nyugtuk a szíriai keresztényeknek

2018. 08. 14.

Lángokba borult egy szír ortodox templom Svédországban. A rendőrség jelentése szerint szándékos gyújtogatás történt.

Ismeretes, hogy a szíriai ortodox templom hívei már korábban kaptak fenyegetéseket.

Körülbelül 30 tűzoltó haladéktalan közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy megfékezzék a lángok terjedését a Szent Mária szír ortodox templomban a svédországi Norrköping városában. Az SVT állami Televízió később közölte, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Mivel a templom épülete kizárólag fából áll, hét tűzoltó egység összehangolt akciójára volt szükség ahhoz, hogy sikerüljön megfékezni a tüzet és megakadályozni a lángok továbbterjedését. Szerencsére a balesetben senki sem sérült meg.

“A tűz a homlokzaton csapott fel először, ahol több helyen is egyértelműen szándékos gyújtogatás jelei láthatóak, az egyik homlokzati rész nagymértékben károsodott is ” – közölte Jan Pettersson, az Östra Götalandi Mentőszolgálat tisztje.

Elmondása szerint a tűz a padlásról indult, és onnan terjedt tovább az egész épületet lángokba borítva. A padlózat bizonyos szénné égtek, tette hozzá.

Már az előzetes vizsgálatok alapján is gyanítható volt, hogy szándékos gyújtogatás történt, amelynek tényét később a rendőrség megerősítette.

„A helyszínen éghető folyadékot találtunk. Még nem tisztázott, pontosan milyen folyadékról van szó, ezért további vizsgálatot rendelünk el “- mondta Leif Hermansson helyi rendőrfőnök.

A balesetben nem történt személyi sérülés, és a rendőrségnek egyelőre nincs gyanúsítottja.

Görgis Gecizi, a norvégiai szíriai ortodox közösség kincstárnoka minden kétséget kzáróan megerősítette, hogy szándékos gyújtogatás történt. Határozottan kizárta a vezetékek vagy kábelek meghibásodásának lehetőségét, hangsúlyozva, hogy a tűz a templomon kívül keletkezett.

Nincsenek rá szavak, mennyire megráztak a történtek. Mindez leírhatatlanul szégyenletes. – tette hozzá Gecizi.

Elmondása szerint a hívők korábban is kaptak már fenyegetéseket. Eddig még nem tisztázott, hogy van-e kapcsolat a fenyegetések és a tűzeset között.

Tavaly 1,776 tűzesetet jelentettek Svédországban, az Aftonbladet újság közlése szerint.

A kereszténységnek erős hagyománya van Szíriában, beleértve számos felekezetet, úgy, mint a keleti ortodox, a keleti keresztény, a római katolikus és a protestáns felekezetet. Becslések szerint Szíria17 millió lakosának mintegy 10 százaléka keresztény.

A különböző becslések szerint mintegy 80 000 ortodox szír él Svédországban. A svédországi statisztikák szerint az országban tartózkodó, Szíriában született emberek száma meghaladja a 172 ezret, így a szír közösség vált a skandináv ország legnagyobb külföldi születésű csoportjává.

S4C.news, Forrás és kép: Sputniknews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑