Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2014. 12. 17.

Szellemkatonák az iraki hadseregben

2014. 12. 17.

Bár az iraki kormány nemrég felfedte, hogy a költségvetés legalább ötvenezer fiktív “szellemkatonának” folyósít fizetést, a korrupciós kifizetések léptéke ennél jóval nagyobb, a hadsereg tényleges létszáma pedig a módosított hivatalos adatoknál is sokkal kisebb lehet – mondták el az AP hírügynökségnek iraki és amerikai katonai tisztségviselők.

Két magas rangú iraki tisztségviselő szerint a hatóságok csak novemberben 47 millió dollárnyi (több mint 11,5 milliárd forint) szabálytalan kifizetést akadályoztak meg a hadseregnél, beleértve a nem létező – elesett, eltűnt vagy soha nem létezett – katonák nevére folyósított több tízmillió dollárnyi fizetést, ami valójában magas rangú parancsnokok zsebébe vándorolt.

Nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint azonban ez csak az első szelete azoknak a megalapozatlan kifizetéseknek, amelyeket le kell állítani a védelmi tárcánál.

A szeptemberben hivatalba lépett Hajder al-Abádi miniszterelnök szóvivője szerint el van szánva arra, hogy felszámolja az elődje, Núri al-Máliki alatt elharapózott kliensrendszert, és újjáépíti az Egyesült Államok által kiképzett iraki hadsereget, amely a nyáron képtelen volt ellenállni az Iszlám Állam véres offenzívájának.

Abádi számos parancsnokot távolított el már el a hadseregből és a belügyi tárcától. A fiktív katonák ügyének felgöngyölítése azonban a vártnál is messzebbre mutat.

A leleplezés óta 14-ről 10-re csökkentették a hadosztályok számát. A kormány most hivatalosan azt mondja, hogy az ország katonai és rendőri erői egymillió főt tesznek ki. Az iraki hadsereg egy magas rangú tisztségviselője viszont azt mondta az amerikai hírügynökségnek, hogy a hadsereg december elején 238 ezer katonát számlált.

Egy vezető beosztású amerikai katonai tisztségviselő szerint még ez az adat is túlzó, a közel-keleti ország hadseregének állománya jelenleg legfeljebb 125 ezer fő lehet a 2014. januári 205 ezres állományhoz képest. Az amerikai forrás meggyőződését fejezte ki, hogy a “holt lelkek” száma jóval magasabb a miniszterelnök által emlegetett 50 ezernél, közelebbi becslésekbe azonban nem bocsátkozott. “A számok sokkal magasabbak lennének, ha a vizsgálat a belügyminisztériumnál nyilvántartott szellemrendőrökre is kiterjedne” – mondta az AP-nek Lika Vardi parlamenti képviselő. “Azt hiszem, hogy a jelenlegi kormány erőfeszítései ellenállásba fognak ütközni egyes korrupt katonai és biztonsági hivatalnokok részéről, akik jövedelemre és előmenetelre tettek szert a korrupciós hálózat és a szellemkatonák révén” – tette hozzá.

A hadsereg gyenge teljesítményéért sokan Málikit teszik felelőssé, azt állítva, hogy a hatalom kizárólagos megszerzése érdekében tapasztalatlan és hozzá nem értő politikai szövetségeseit ültette a hadsereg korábbi vezetőinek helyére. 2010-től idén augusztusi távozásáig Máliki emellett saját kezében tartotta a belügyi és a védelmi tárcát, részben azért, mert a törvényhozók nem adták hozzájárulásukat az ottani kinevezésekhez.

(MTI)

Megosztom:

Back to Top ↑