Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2022. 11. 24.

Szélsőjobbosok felügyelhetik az illegális telepek építkezését Ciszjordániában

2022. 11. 24.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt beleegyezett a koalíciós tárgyalásokon, hogy a Ciszjordániában folyó izraeli építkezések ügyeit a telepeseket képviselő Vallásos Cionisták pártja felügyelje – jelentette a Háárec című újság hírportálja csütörtökön.

Netanjahu megállapodott a Vallásos Cionistákat vezető Becalel Szmotriccsal arról, hogy a telepeseket képviselő párt jelentős felügyeletet gyakoroljon majd tervezett kormányában a Ciszjordánia építkezéseiért, infrastruktúrájáért és biztonsági együttműködéséért felelős Polgári Igazgatás felett.

Az egyezmény a lap értesülése szerint a koalíciós tárgyalásokon született meg Netanjahu jobboldali Likud pártja és a Vallásos Cionisták között. A Likud elfogadta a Vallási Cionisták azon követelését, hogy többet átadjanak nekik a védelmi minisztérium alá tartozó Polgári Igazgatás jogosítványai közül.

A részleteket még nem dolgozták ki. A Likud azt szeretné, ha Netanjahu és Szmotrics előzetesen megállapodna a közigazgatással kapcsolatos minden lépésről, de ezt a telepesek pártja elutasítja.

A Polgári Közigazgatás hivatala alá tartozik a palesztin építési tervek és a telepépítések jóváhagyása is az izraeli civil és biztonsági ellenőrzés alatti – C jelű – körzetekben.

Ennek a hivatalnak az ellenőrző osztálya felelős az illegális építkezések felderítéséért, az illegális izraeli telepes-előőrsök felszámolásáért, a palesztin vendégmunkások munkavállalási engedélyeinek kiadásáért, valamint a kapcsolattartásért a Palesztin Hatósággal a biztonsági együttműködésben és az infrastruktúra, például az utak vagy a vízhálózat kiépítésének kérdéseiben.

Egyelőre lezáratlan kérdés a pénzügyi tárca, melyet magának szeretne a Vallásos Cionisták pártja. A tárgyalásokhoz közel álló források szerint a Likud tisztségviselői túlzott követelésekkel vádolják Szmotricsot, de a másik oldal szerint a Likud visszalépett korábban már megkötött alkuktól.

A Vallásos Cionisták szerdán azt állították, hogy Netanjahu kérésére lemondtak a védelmi tárcáról, cserébe a pénzügyminisztériumért és a felelősségért a Polgári Igazgatás telepesügyei felett.

Azonban a pénzügyeken a dolgok jelenlegi állása szerint osztozniuk kell majd rotációs rendszerben Arie Derivel, a keleti ultraortodoxok vezetőjével, akivel még nem tudtak megállapodni egymás váltásának mikéntjében, vagyis abban, hogy ki, mikor és mennyi ideig felügyelheti közülük Izrael pénzügyeit.

A november elsején tartott parlamenti választásokon a Benjámin Netanjahut támogató jobboldali vallásos tömb 64-et nyert meg a kneszet 120 képviselői helyéből, és a köztársasági elnök a Likud párt elnökét kérte fel kormányalakításra.
A kormányfőjelöltnek az izraeli törvények szerint 28 nap áll rendelkezésére a kabinet megalakítására, amit Jichák Hercog államfő meghosszabbíthat újabb 14 nappal. Választási programjában Netanjahu “tisztán” jobboldali kormány megalakítását ígérte azokkal a pártokkal, amelyek az elmúlt három év öt választásán folyamatosan támogatták.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑