Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 09. 10.

Szír érsek: a keresztények szisztematikus elnyomása zajlik Észak-Kelet-Szíriában

2018. 09. 10.

A kurdisztáni régió nyugati részén (Észak-Kelet-Szíriában) a kurd hatóságok a keresztény lakosság elűzésére törekednek – jelentette ki a térség érseke, Jacques Behnan Hindo, amikor az Aid to the Church in Need nevű szervezetnek jellemezte a „tervszerű programot”. Haszaka-Niszibi érseke az Észak-szíriai Demokratikus Föderáció (DFNS) kvázi autonóm terület hatóságát teszi felelőssé az atrocitásokért és az iskolák bezárásáért – írja az AINA hírügynökség.

Az ACN-nek az érsek arról is beszélt, hogy a DFNS 85 éves keresztény intézmények bezáratását tűzte ki célul Qamishli, Darabasiyah és Malikiyah településeken, mert ezen intézmények megtagadták, hogy bevezessék az új kurd tantervet. Ez ellenkezik a hatóságok azon ígéretével, miszerint nem avatkoznak bele a katolikus magániskolákban folyó oktatásba, azonban a mostani akciót az érsek tervszerűnek jellemezte, és kijelentette, hogy a nyugat nem maradhat tétlen ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Jacques Behnan Hindo.érsek

„A 2018-as évben a helyi kormányzat eddig megközelítőleg száz állami iskolában vezette be az új tantervet, amit saját tankönyvekkel jár. A hatóságok számára kifejezetten ellenszenves, hogy mi a saját növendékeinknek szír liturgikus nyelvet és történelmet tanítunk, mert ők a saját elképzeléseik alapján kialakított történelmet szeretnék a diákoknak megtanítani” – tette hozzá Jacques Behnan Hindo.

Aggasztó, hogy Haszaka városában még hat keresztény iskola működik, amelyek sorsa teljesen bizonytalan. Annak ellenére, hogy a szír kormány nem ismeri el hivatalosan a DFNS autonómiáját, a kurdok megítélése összességében pozitív a nyugat szemszögéből, ami politikai haszonszerzéssel is párosul, és ez megmutatkozik a helyi érdekképviseletben meglévő felülreprezentáltságban is.

Az érsek elmondta azt is, hogy a nyugat nem maradhat tétlen, mert kötelessége segítséget nyújtani és megelőzni a helyzet további romlását, amely már 2015 óta tart, mert a kurd függetlenedési törekvések rendkívül megerősödtek az Iszlám Állam terrorszervezet meggyengülése óta, ami pozitív eredmény a kurdoknak. A keresztények számára viszont negatív következmény, hogy felszabadulás után felemás helyzet alakult ki. 2017-ben előfordult olyan eset, amelyben a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) állítólag földterület birtoklásával kapcsolatos békés megegyezést kötöttek az Iszlám Állammal.

Az ACN Persecuted and Forgotten? (Üldözött és Elfeledett?) című jelentésében a keresztényüldözések eseteivel foglalkozik, amelyben Hindo érsek is kitért a YPG erőszakos és megfélemlítő akcióira a Haszakában élő keresztények ellen. Ez gyakran fegyveres „rajtaütésekben” nyilvánult meg, amikor keresztényeket Kalasnyikovokkal kényszerítettek házon kívülre és kifosztották a házakat.

Egy személyes esetben az érsek otthonának ablakait lőtték be, aminek során ugyan nem sérült meg, de tudta, hogy a környéken csakis kurd milíciák voltak abban az időben. Két másik, 2015-ös esetben 13 keresztényt és 6 muszlimot öltek meg egy-egy éttermi lövöldözésben Kamishliben és Haszakában, amelyért Hindo érsek eddig azonosítatlan kurd extrémistákat tesz felelőssé.

S4C.news

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑