Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 01. 26.

Szír katonák csaptak össze a kurd milíciával Kamishliben

2021. 01. 26.

Január 23-án késő este összecsapások törtek ki a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF – az országos szíriai területvédelem) helyi egysége és a “Szíriai Demokratikus Erőknek” (SDF) nevezett kurd milíciák biztonsági (“rendfenntartó”) alegységei között az északkelet-szíriai Al-Kamishli városban.
A kurd vezetésű SDF helyi “rendőrsége”, az Aszajiszh egyik képviselője közölte a North Press News Agency nevű híroldallal, hogy a harcok akkor kezdődtek, amikor a szíriai nemzetvédelmisek tüzet nyitottak az SDF egyik állására Halko kerületben, Al-Kamishli déli részén.
Az összecsapások január 24-én hajnalra mérséklődtek. A kurd Aszajiszh nagy létszámú erősítést küldött Halko kerületbe és Kamishli város más negyedeibe.
Az északkelet-szíriai város, amely közvetlenül a szíriai-török határ mellett fekszik, a kurd SDF és a szíriai kormánycsapatok közös ellenőrzése alatt áll a háború kezdete óta. A két fél korábban már több alkalommal került szembe egymással.
A kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) előzőleg zárlat alá vonták Al-Haszakah város szíriai kormánycsapatok által ellenőrzött részét, valószínűleg ez provokálta ki a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) támadását. Az SDF vezetősége arra próbálja kényszeríteni a szíriai kormányt, hogy enyhítsen az Aleppo tartomány északi részén kurd ellenőrzés alatt maradt területek zárlatán.
Az Al-Kamishi városban történt incidens valószínűleg nem terjed tovább. Az Orosz Katonai Rendészet, amely egy támaszpontot tart fenn a város repülőterén, még időben beavatkozott.
A Sky News Arabiya TV társaság szerint a Szíriai Nemzetvédelmi Erők egy tagja meghalt és másik három a kurd Aszajiszh fogságába került. A bejelentést nem igazolták.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  Forrás: South Front katonapolitikai honlap

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑