Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 02. 21.

Szír keresztény politikus szerint Szíriában se kurd függetlenség, se török csapatok nem lesznek

2019. 02. 21.

Szó sem lehet a kurd autonómiáról – jelentette ki Bashar Al-Assad szír elnök tanácsadója, Bouthaina Shaaban szír keresztény politikusasszony kedden újságírói kérdésre, írja a Reuters.

Az Egyesült Államok tavasszal tervezi kivonni csapatait Szíriából, magára hagyva így az Iszlám Állammal harcoló szövetségesét, a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű csoportot. Az SDF az ország nagyjából negyedét tartja ellenőrzése alatt. Mivel Törökország az amerikai csapatok távozása után szinte bizonyosan támadást indítana a kurdok ellen, azok az Assad kormányhoz kezdtek közeledni, ám autonómia-törekvésükről így is lemondani kényszerülhetnek.

“A függetlenség Szíria feldarabolását jelentené. Szíriát nem lehet feldarabolni”

– nyilatkozta a kurd függetlenség kapcsán Shaaban.

Kurdok jelenleg négy közel-keleti ország területén szétszórva élnek, Törökországban, Iránban, Irakban és Szíriában. A régió határainak I. világháborút követő megrajzolása óta törekednek egy független Kurdisztán létrehozására különböző csoportok, és a török vezetés éppen ennek következményeként, a hadseregét is beveti ellenük. Recep Tayyip Erdogan török elnök Szíria északi részén, a két ország határán egy “biztonsági zóna” létrehozását is javasolta, amit “megtisztítana” az SDF kurd csapataitól, az YPG harcosaitól. Ám a Shaaban ezt szintén elutasítva, törvénytelen földrablásnak nevezte az ötletet:

“Törökország mások földjének megszállását ambicionálja, és szerintem azzal az Erdogannal állunk szemben, aki az Oszmán Birodalom felélesztéséről álmodozik”.

Assad  szír keresztény tanácsadója azt is hozzátette, megvédik a török fenyegetéssel szemben a szír területeket.

Népszava nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑