Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 04. 22.

Szíria: A keresztény iskola újra nyitva

2016. 04. 22.

A háború pusztító nyomokat hagyott Homszban. De a remény tovább él. A görög ortodox egyház lebombázott iskolája újra megnyitotta kapuit. Dr. John Eibner, a CSI Közel-Kelet projektjének vezetője a helyszínen járt.

John Eibner 2015. májusban még csak a használhatatlanná vált görög ortodox általános iskola romjait láthatta Homszban. Megdöbbentő kép fogadta: beomlott falak, törmelékhalmok, pántjaikból kiszakadt ajtók, és mindenfelé az elpusztított iskolapadokból megmaradt fémlábak hevertek. Az ablakokat szinte kivétel nélkül szétlőtték.

Csak a törmelékkel borított zongora, a súlyosan sérült iskolaszerek és a könyvtár kaotikus állapota emlékeztettek arra, hogy itt egykor iskola működött.

„Hála Istennek, a bombázásban a diákok közül senki sem halt vagy sérült meg” – hangsúlyozta John Eibner, a CSI Közel-Kelet projektjének vezetője.

„Mérsékelt lázadók” elfoglalták

Amikor az iszlámista felkelők 2012 elején benyomultak Homsz óvárosába, a bombák (valószínűleg mozsárgránátok lehettek) az iskolát sem kímélték. A katonák – köztük az Iszlám Állam (IS) terroristái – bevették az épületet is, és tovább pusztítottak, fosztogattak. „Sokkal inkább a Washington és iszlámista szövetségesei támogatását élvező „mérsékeltnek” nevezett dzsihádisták voltak ők. Az iszlámisták uralma alatt pokollá vált a homszi keresztények élete. Ezért szinte valamennyien fejvesztve elmenekültek.

A CSI segít

Miután a lázadók 2015-ben visszavonultak Homsz óvárosából, a lakosok közül néhányan visszatértek. Többségük azonban keserűen látta, hogy házuk éppolyan romos állapotban van, mint a görög ortodox egyház általános iskolája.

Sok visszatérő fordul a helyi egyházakhoz, mivel gyakran itt találják meg az első érintkezési pontot. Itt kaphatnak segélyeket, amit részben a CSI finanszíroz. John Eibner 2015. májusi látogatásán megígérte az iskola vezetőinek, hogy a CSI pénzügyileg hozzájárul az épület helyreállításához.

Határtalan öröm

A felújítás hamarosan megkezdődött, és december végén be is fejeződött. John Eibner tanúja lehetett, amikor a frissen festett új falak között megkezdődött a tanítás. „Nagy örömmel láttam, hogy ez a sokat szenvedett, több mint 100 éve épült iskola újra megnyitja kapuit. Az egykor menekült gyerekek és a fölújított tantermek látványa megmutatta, hogy az élet és a vallási sokszínűség visszatért Homszba. Bízom benne, hogy ez fog történni Szíria más részein is, beleértve a dzsihádisták által elfoglalt területeket.”

Nagy volt a diákok öröme is, amikor látták, hogy visszatérve Homszba egy teljesen felújított iskola várja őket. A lebombázott óváros azonban éppúgy néz ki, mint egy német város a második világháború után. Németországgal ellentétben Homsz még biztosan sokáig romváros marad. Hiszen az amerikai Marshall tervhez hasonló újjáépítési alap itt nem létezik.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑