Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2015. 08. 21.

Szíria: Egy aleppói keresztény hétköznapjai

2015. 08. 21.

A több mint 2,5 milliós Aleppo keresztényeinek kétharmada elmenekült. Az egyház alkalmazásában álló Fadi, aki egyébként a CSI projektpartnere, a nélkülözés, a bizonytalanság és az életveszély ellenére most itt kitart és segíti hittestvéreit.

Fadi (biztonsága érdekében álnevet használunk) meséli: „48 óránként mindössze 1 órán át van vizünk. 24 óránként csak 1 óráig kapunk áramot.” Ezek Aleppo mindennapjaihoz tartoznak – és még nem is a legrosszabbak.

Aleppo valamikor Szíria második legnépesebb városa volt Damaszkusz után. Ma szinte teljesen romokban hever.

Aleppo két részre szakadt: az egyiket a kormány ellenőrzi, a másik viszont a lázadók kezére került. Fadi egyházi alkalmazott, akinek a segélyprogramját a CSI finanszírozza. A fiatalember az Aszad rendszer által irányított városrészben él. „2014 májusa volt a legrosszabb – emlékszik vissza. – Akkor az Iszlám Állam (IS) 200 méterre megközelítette a templomunkat.” Állandóan a dzsihádisták betörésétől rettegtünk.

A legtöbben elmenekültek

Sok muzulmánnal együtt Aleppo keresztényeinek kétharmada is elmenekült. A kép még tragikusabbá válik, ha megismerjük az ő családi történetüket. Az itteni keresztények gyakorlatilag mind az 1915-ös népirtás túlélőinek leszármazottai. Miközben a Törökországból Szíriába tartó halálmenetekben százezrek pusztultak el nyomorultul, a túlélők Aleppóban és a környéken telepedtek le.

„A jól képzett keresztények már kivétel nélkül elhagyták a várost” – folytatja Fadi. Mára csak az idősek, mozgáskorlátozottak és betegek maradtak. A keresztények háromnegyede (több mint 1,7 millió) elhagyta Szíriát. „Libanonba, Svédországba, Ausztráliába, Belgiumba, Németországba vagy az USA-ba vándoroltak ki.” A templomban alig látni gyerekeket. „De milyen jövőjük is lenne itt?” – teszi föl a költői kérdést Fadi.

„Nekem itt a helyem”

Fadi eddig – az életveszély és a súlyos nélkülözés ellenére – kitartott Aleppóban. Az emberrablásoktól való félelmében azonban délután 4 óra után már nem meri elhagyni a házat. Állandó fenyegetettségben kénytelen élni. Mivel legnagyobb fiát szintén megfenyegették, a családját egy éve Bejrútba (Libanon) menekítette. Fadi elkötelezte magát keresztény hittestvérei mellett. „Nekem maradnom kell.” De tudni akarja: „A Nyugatot nem aggasztja, hogy a Közel-Kelet keresztényeinek el kell hagyniuk a hazájukat?”

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

,
Back to Top ↑