Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 12. 27.

Szíria: Fegyverünk van bőven, élőerdőben fogyatkoznak a terroristák

2014. 12. 27.

A szíriai hadsereg szándékosan nem szerzi vissza az ellenőrzést Dzsobar külvárosának egyes stratégiailag fontos területei felett, annak érdekében, hogy ott csapdába csalják az illegális fegyveres csoportokat.

Muhammed Thabet vezérezredes szerint két hónappal ezelőtt Dzsobar területének 90 százaléka felett visszaszerezték az ellenőrzést, de stratégiai megfontolásokból a terület mintegy 10 százalékát nem vonják ellenőrzés alá. Ezeken a területeken védekező harcmodort folytatnak, hogy az ellenséget támadásra késztessék. A vezérezredes szerint ennek célja, hogy más régiókban harcoló fegyvereseket arra késztessenek, hogy azon csoportok segítségére siessenek, melyek a hadsereg által körbevett területeken működnek. “Mivel a terroristák továbbra is uralják a terület tizedét, az ország több részéről más terrorista csoportok segítségükre sietnek, hogy megtörjék az ostromgyűrűt. Itt vagy rajtuk ütünk, vagy össztűz alá kerülnek.”

Thabet elmondása szerint a szíriai hadsereg egy négylépcsős tervet alkalmazz arra, hogy visszaszerezze az ellenőrzést Dzsobar felett. Az első szakaszban körbevették a területet és izolálták a fegyveres lázadó csoportokat. Második lépésben a hadsereg felszámolta a lázadók által kiépített földalatti alagutak hálózatát, és felszámolták a mesterlövészek pozícióit. A harmadik szakaszban fokozatosan szigorították az ellenőrzést az ostromgyűrűben, míg a negyedik és utolsó, jelenlegi szakaszban megkezdik az ellenséges erők teljes felőrlését.

A szíriai erők párhuzamosan több, egymással laza szövetségben együttműködő, esetenként egymás ellen is harcoló terrorista szervezettel állnak harcban a 2011-es, külföldről szervezett kormányellenes tüntetések óta. A legnagyobb ilyen terrorista csoport az “Iszlám Állam” nevezetű, ami Észak-Szíriában jelentős területeket vont ellenőrzés alá, és modern amerikai fegyverzettel rendelkezik.

Hídfő.net

Megosztom:

,
Back to Top ↑