Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2020. 07. 05.

Szíria felkészül a török megszállók elleni összecsapásra északkeleten

2020. 07. 05.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők teljes harckészültségbe helyezték csapataikat válaszul a Török Hadsereg és vele szövetséges dzsihádista csoportok újabb agresszív támadásai miatt Északkelet-Szíriában.

A szíriai kormányerők számos menetoszlopa, közöttük T-62M harckocsik és nehéz gépfegyverekkel felszerelt teherautók érkeztek meg Ajn Issza város körzetébe, miután a megszálló török csapatok tüzérségi csapást mértek a kurd többségű “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) és a Szíriai Arab Hadsereg állásaira Al-Nujhat településnél Al-Haszakah tartomány északi részén és Huszhanah településnél Rakka tartomány északi részén. A szíriai kormányerők egy másik kontingense Tell Tamer közelében települtek.

Helyi források szerint a mostani török tüzérségi csapások nem okoztak veszteséget a polgári lakosság vagy a katonai állomány körében. Mindazonáltal az említett szíriai körzetek elleni ismétlődő török támadások gyakorlatilag a terület nagy részét a senki földjévé tették a megszálló török csapatok és dzsihádista zsoldosaik közelében. A szíriai állami média ezenkívül arról számolt be, hogy Törökország iszlamista vezetése újabb kiképző táborokat létesít a szolgálatában álló vahhabita fegyvereseknek a Tell Tamertől északnyugatra fekvő megszállt területeken.

Miközben a Szíriai Arab Hadsereg és a megszálló török csapatok közötti nyílt katonai összecsapás valószínűsége eddig viszonylag alacsony maradt Északkelet-Szíriában, a tűzszüneti megállapodás folyamatosan ismétlődő ellenséges megsértése nem fog hozzájárulni a béke kezdeményezésekhez.

Eközben az amerikai csapatok, amelyeket a Trump-kormányzat feltehetően nagyobb részt visszavont Szíriából, újra elkezdték kiterjeszteni katona infrastruktúrájukat. Mostanáig egy új tábori repülőteret létesítettek Al-Jarubijah településtől nyolc kilométerre délre, Al-Haszakah tartományban.

Helyi források szerint az amerikai csapatok új haditechnikai eszközöket és hadianyagot szállítanak a térségbe, valamint betonkerítéssel veszik körbe a repülőteret. A kurd többségű “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) milíciái állítólag szintén őrizni fogják a repülőtér határait.

Legalább egy szíriai katona halt meg és három másik sebesült meg, amikor fegyveresek támadták meg a hadsereg egyik ellenőrző pontját Talfita településen a Qalamun-hegység nyugati oldalán, a szíriai-libanoni határ közelében.

A rajtaütést követően a Szíriai Arab Hadsereg és a biztonsági erők további alegységeket küldtek a térségbe annak érdekében, hogy felkutassák és semlegesítsék a támadókat. A jelentések szerint libanoni Hezbollah mozgalom tagjai is bekapcsolódnak a kutatásba.

Az ilyen jellegű támadások szokatlanok a Qalamun-hegység nyugati részén, ugyanis a hatóságok rendkívül szigorú intézkedéseinek köszönhetően sokáig nem voltak incidensek. Egy korábbi számottevő támadás 2019 decemberben történt, amikor vahhabita fegyveresek megrohamozták a hadsereg egy ellenőrző pontját Rankos településen, a Qalamun-hegység keleti részén. Ezután pár hét alatt a hatóságok több műveletben felkutatták és semlegesítették a támadókat.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑