Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 08. 31.

Szíriában gyakorlatilag eldőlt a háború sorsa

2017. 08. 31.

„Assad megnyerte a háborút, és hatalmon marad” – ezt jelentette ki az Amerikai Egyesült Államok volt damaszkuszi nagykövete, Robert Ford. A politikus, aki személyes bevallása szerint kezdetektől a „mérsékelt ellenzéknek” nevezett terrorista formációkat támogatja, ezzel gyakorlatilag elismerte a nyugati koalíció vereségét.

Ford szerint a háború jelenlegi állása azt jelenti, hogy Szíria legitim elnökét soha nem fogja tudni elszámoltatni Amerika. Hogy egy idegen ország megválasztott elnökét miért kéne elszámoltassa az USA, s egyáltalán erre milyen jogalapja lenne, arról nem beszélt.

A volt nagykövet szerint valódi segítséget az sem segítene, ha a Nyugat még többet fektetne be az FSA-ba (Szabad Szíriai Hadsereg) és a többi iszlamista szervezetbe, mert ez sem jelentené az „ellenzéki” fegyveresek győzelmét, hanem csak azt eredményezné, hogy a háború végeláthatatlan ideig elhúzódna, s végül senki sem mondhatná magát győztesnek.

A politikus arról is beszélt, hogy Irán és Oroszország, mely jelenleg hathatósan támogatja a szír vezetést az iszlamisták ellen, valószínűleg hosszú időn keresztül jelen lesz Szíriában. Szerinte Assadék nem fognak beletörődni egy részleges győzelembe, s az ország decentralizációját sem fogják támogatni, így a háború és az újjáépítés után gyakorlatilag minden a régi kerékvágásban fog folytatódni – ami valójában nem is lenne a szíreknek annyira rossz, hiszen 2011 előtt Szíria egy gyors ütemben fejlődő, békés, szekuláris állam volt.

Ford szerint az is valószínű, hogy több nyugati ország fel fogja éleszteni a politikai kapcsolatot és együttműködést Szíriával, ugyanakkor, lesznek olyanok is, akik „elvi alapon” ezt nem fogják megtenni.

A nyugati vezetők között egyébként érezhető hangvételváltás látható, ahogy Assad egyre közelebb van a teljes győzelemhez.

Az amerikai elnök, Donald Trump többek között azzal kampányolt, hogy megszünteti az Assad-ellenes iszlamista milíciák és terrorszervezetek pénzelését és felfegyverezését. Az USA nemrég le is állított egy titkos CIA programot (melynek korábban a létezését is tagadták), amelynek keretében ezeket a csoportokat kiképezték.

A francia elnök, Emmanuel Macron is szakított elődje Assad-ellenes retorikájával, sőt, egy júniusi beszédében ki is mondta, hogy Assadnak nincs legitim utódja, ezzel gyakorlatilag Szíria törvényes vezetőjeként elismerve a szír elnököt.

Angela Merkel is kénytelen-kelletlen hangnemet váltott, nyárzáró sajtótájékoztatóján gyakorlatilag beismerte Németország külpolitikai vereségét, amikor kimondta, hogy Bashar al-Assad erősebb, mint ő szeretné.

Szíriában jelenleg a kormánycsapatok, s az őket támogató iráni, libanoni és orosz erők gyors ütemben nyomulnak előre az Iszlám Állam területein, a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei napról-napra egyre nagyobb területet tartanak ellenőrzésük alatt.  Így egyre több esély van arra, hogy a 2011 óta tartó konfliktus hamarosan rendeződik, s az egykor virágzó országba ismét visszatér a rend, a béke és a fejlődés.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑