Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 07. 15.

Teherautós terrortámadás Nizzában (képek, videók)

2016. 07. 15.

Az ünneplő tömegbe hajott egy kamion Nizzában csütörtök éjjel. A halottak száma megközelíti a nyolcvanat. A Külügyminisztérium egy magyar sérültről tud. Éjjeli sajtótájékoztatóján Francois Hollande  kijelentette: a támadás terrorista jellege tagadhatatlan, ezért  három hónappal meghosszabbítják a szükségállapotot az országban. Az első információk szerint egy 31 éves, tunéziai-francia férfi vezette a kamiont aki Nizzában élt.

A legfrissebb hírek szerint 77 ember meghalt, százan megsebesültek, közülük többen válságos állapotban kerültek kórházba. A sebesültek között van egy magyar állampolgár is, ő telefonon beszélt családjával. A hat tonnás teherautó 60-70 kilométer per órás sebességgel hajtott a tengerparti sétányon, sokszor a járdán, szemtanúk szerint egyértelmű volt a sofőr szándéka: elgázolni, akit csak lehet.

A helyszínen készült amatőr videókon is jól látszik, ahogy a kamion sofőrje az ünneplők közé hajt, és szándékosan gyorsít. Az emberek pánikszerűen menekülnek az utcákon. A gyilkos csaknem két kilométert vezetett az emberekkel zsúfolt Angol sétányon, és közben fegyverrel többször a tömegbe is lőtt.  A szemtanúk beszámolója szerint a terrorista cikkcakkban haladva hajtott az ünneplők közé, hogy annyi embert tudjon elütni, amennyit csak lehetséges. A kétségbeesett szülők  a kerítés felett dobálták át gyerekeiket, hogy megmentsék őket.  Szemtanúk arról számoltak be, hogy a kamionvezető lövöldözött is, miközben a tömegbe hajtott. Helyszíni jelentések szerint hatalmas pánik tört ki, emberek rohantak mindenfelé, miközben vér borította az úttestet és holttestek hevertek mindenütt.

A legtöbben először fel sem fogták, hogy mi történik. A káoszt az is növelte, hogy a merénylet idején éppen tűzijáték volt, így sokan a lövéseket sem tudták megkülönböztetni az ünnepi rakéták hangjától.

A rendőrök végül csak úgy tudták megállítani, hogy valósággal szitává lőtték a jármű vezetőfülkéjét, és megölték a sofőrt.

Christian Estrosi, Nizza volt polgármestere és a régió elnöke a város legszörnyűbb tragédiájának nevezte a támadást. A környéket a támadás után lezárták, Nizza vezetése pedig éjjel azt közölte, a Promenade des Anglais-n ezt fenntartják egész pénteken.

A francia BFM tévécsatorna és a Nice-Matin helyilap is arról számolt be, hogy egy 31 éves, tunéziai-francia férfi volt az elkövető. A jelentések szerint találtak egy személyi igazolványt a kamionban, a tettes pedig nizzai lakos lehetett.

 

Éjjel fél négykor kezdődő sajtótájékoztatóján Francois Hollande egyértelművé tette: a támadás terrorista jellege tagadhatatlan. Az elnök bejelentette: három hónappal meghosszabbítják a francia szükségállapotot. Ezt a tavalyi párizsi terrortámadás után, november 13-án hirdették ki, és csütörtök este még arról számolhattunk be, hogy július 26-án fel fogják oldani. Ez így leghamarabb októberben következhet be. Hollande 77 halottrólszámolt be, akik közt vannak gyerekek is. Az elnök szerint húsz sebesültről tudni, akik súlyos állapotban vannak.

.

Franciaország egésze az iszlám terrorizmus fenyegetése alatt áll – mondta Hollande, aki beszédében szükségesnek nevezte, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában. „Saját hátországukban fogunk a jövőben is csapást mérni azokra, akik saját földünkön támadnak meg bennünket” – szögezte le.

A francia vezető pénteken utazik Nizzába. Tájékoztatóját alább lehet megtekinteni.

Orientalista.hu – Zenobia (Euronews, Reuters, MNO, MTI)

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑