Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 08. 30.

Több mint 160 iraki képviselő írta alá az amerikai csapatok távozását követelő jegyzéket

2019. 08. 30.

Korábban már több hír is megjelent azzal kapcsolatban, hogy az iraki parlamentben több tucat képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy követeljék az amerikai csapatok távozását az országból.

Ahmed Al-Kenani, az Al-Fatah koalíció parlamenti képviselője azt nyilatkozta az Al-Itijah csatornának, hogy a jogi feltételek adottak ahhoz, hogy a parlamentben szavazásra kerüljön a törvénytervezet.

A képviselő azt is megemlítette, hogy 165 aláírás gyűlt össze az amerikai csapatok kivonását követelő törvényjavaslathoz. Az aláírás gyűjtő íveket szunnita képviselők is aláírták. Al-Kenani az iraki kormányt is bírálta, amiért enyhén kezelte azt, hogy az izraeli légierő csapást mért az iraki Hashd Al-Shaabi állásaira.

Az iraki képviselő februárban már utalt arra, hogy országa semmilyen megállapodást se írt alá azzal kapcsolatban, mely feljogosítja az amerikai csapatokat az Irakban történő jelenlétre.

,,Egy biztonsági megállapodást aláírt Bagdad és Washington még 2008-ban arról, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Irakból , és csupán annyian maradnak amennyi szükséges az iraki biztonsági erők logisztikai támogatásához, a felfegyverzésükhöz és kiképzesükhöz.,,

Mozar Khazal az iraki parlament Islah koalíciójának képviselője megjegyezte, hogy biztonsági együttműködés nem jogosítja fel az amerikai csapatokat az országban való tartózkodásra. Amikor az országot komoly veszély fenyegette az Iszlám Állam 2014-es megjelnésekor az amerikai erők nem segítettek Iraknak. Sőt az Egyesült Államok támogatta az iraki kormány ellen harcoló terrorista szervezeteket.

Khazal képviselő úr elmondta, hogy az iraki parlament jelenleg azon dolgozik, hogy el fogadjanak egy olyan törvényt, mely eltávolítja az összes Irakban illegálisan tartózkodó külföldi fegyveres erőt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑