Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2020. 10. 13.

Több mint ötszáz karabahi örmény katona esett el a harcokban

2020. 10. 13.

Negyvenöttel ötszázhuszonötre emelkedett a Hegyi-Karabahban elesett karabahi örmény katonák száma a harcok szeptember 27-i kirobbanása óta – közölte az örmény miniszterelnöki hivatal egységes információs központja hétfőn.

A bejelentés szerint legalább huszonöt karabahi civil is életét vesztette, és több mint százan megsebesültek az azeri hadsereg karabahi fegyveresekkel vívott harcaiban.

Örményország és Azerbajdzsán külügyminiszterei Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezető közvetítésével állapodtak meg szombatra virradóra Moszkvában egy humanitárius tűzszünetről, amelyet azonban ismételten megsértettek a felek.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között.

Hegyi-Karabah Örményország támogatásával az 1992-1994-ben vívott háborúban elszakadt Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A harcok szeptember 27-én újultak ki ismét.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑