Cadmus fordítás Cadmus

Több nyugati országban is tüntettek a palesztinok mellett (videók)

2023. 10. 11.

Több nyugati országban is voltak az utóbbi napokban Palesztinával szolidáris megmozdulások.

A Samidoun palesztin nemzetközi hálózat németországi ága a hétvégén megmozdulást tartott Berlin-Neuköllnben, és ezen ünnepelte a Hamász Izrael elleni támadását.

A szervezet hétfő este az észak-rajna- vesztfáliai Duisburgban is tartott egy hasonló demonstrációt, amelyen amelyen száz-száztíz fő vett részt.

Ezzel egy időben a zsidó állam melletti szolidaritás jegyében mintegy hatvanan gyűltek össze a közelben. A tüntetők és az ellentüntetők között összecsapások törtek ki Duisburgban, továbbá a Samidoun követőinek részéről néhányan a helyszínt biztosító rendőrökre – illetve a rendőrség közlése alapján a Die Welt című lap forgatócsoportjára – is rátámadtak. A beszámolók szerint csak a komoly hatósági jelenlétnek volt köszönhető, hogy a helyzet nem vált tömeges incidenssé. A hatóságok két palesztinpárti tüntetőt őrizetbe vettek, kedden pedig a német hatóságok letartóztatták Masaab Abu Attát, a Samidoun németországi csoportjának egyik tagját.

A Samidoun szerdára is hirdetett egy demonstrációt, ismét Berlin-Nauköllnbe, 250 fő részvételével.

A Samidoun, más néven a Palesztin Foglyok Szolidaritási Hálózata, egy 2012-ben létrehozott szervezet, amely saját meghatározása szerint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin foglyok jogaiért küzd. Vezetője Khaled Barakat, akinek magas beosztása van a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezetben is.

Az izraeli-palesztin konfliktussal összefüggésben szintén Berlin-Neuköllnben a tettlegességig fajuló jelenet zajlott le egy középiskolában október 9-én: az Ernst Abbe Gimnáziumba egy 14 éves diák palesztin zászlót lobogtatva érkezett. Egy 61 éves tanár kérdőre vonta. Beszélgetésük tartalma nem pontosan ismert, de egy mobiltelefonos videofelvételen az látható, hogy szóváltásukba egy 15 éves diák is bekapcsolódott, végül a jelenet odáig fajult, hogy a tanár arcon ütötte az egyik diákot, aki erre hasba rúgta a tanárt, utóbbi a földre esett. Az ügyben érintettek ellen rendőrségi eljárás indult.

A közösségi médiában futótűzként terjednek a videók, amelyek az Egyesült Államok és Európa nagyvárosaiban készültek, köztük Chicagóban, Madridban és Londonban.

????BREAKING: Protest in Madrid, Spain, expressing solidarity with Palestine. ????????????????
.
.
.
.
.
.#IsraelPalestineWar #طوفان_الأقصى #طوفان_القدس #فلسطین #حماس #طوفان_الاقصى #Palestine #Palestinian #Israel #Hamas #TelAviv #GazaUnderAttack #Gaza #miakhalifaِ pic.twitter.com/8M3Z0iDejp

New Yorkban és Washington államban utcai összecsapásokig fajultak az ellentétek az Izraelt támogatók és a palesztinok pártján állók között.

Ausztriában nagy felháborodást keltettek az ORF közszolgálati televízió beszámolója szerint a szombati palesztinpárti megmozdulások. A bécsi Ballhausplatzon, ahol az osztrák kancellár hivatalára a szolidaritás jegyében kitűzték az izraeli zászlót, a tüntetők palesztin zászlókat lengettek.

Hétfőn nagyjából ezer ember palesztinokat támogató demonstrációt tartva végigvonult Sydney belvárosától az operaházig, amelyet az ausztrál kormány az izraeli zászló színeivel világított ki.

Az operánál történtekről egy egyelőre nem igazolt hitelességű videofelvételt osztott meg az Ausztrál Zsidó Szövetség, amelyen az látható, hogy egy kis csoport világítópatronokat gyújt meg, és azt kiabálják: “gázosítsátok el a zsidókat!”. A felvételt a Sky News is közzétette.
Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden rettenetesnek minősítette ezeket az eseményeket.

MTI, Vasárnap.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑