Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 01. 30.

Több száz vahabita tevékenykedik Szerbiában

2016. 01. 30.

Mintegy 500 vahabita tevékenykedik Szerbiában, a legtöbben a délnyugat-szerbiai Szandzsákban és Belgrádban, de egyre többen vannak a vajdasági Újvidéken is – közölte legfrissebb értesülését a Vecernje Novosti című belgrádi napilap, amely néhány nappal ezelőtt is közölt információkat a szerbiai vahabiták toborzómunkájáról.  – közölte az MTI.

 A lap úgy tudja, hogy a szerbiai biztonsági szolgálatok a szerb főváros egyik külvárosi részén, Surcinban fedtek fel egy körülbelül tíz tagból álló, vahabita – feltételezhetően szélsőséges – csoportot. A tagok többsége Németországban dolgozik, de minden alkalmat megragad arra, hogy Szerbiában terjessze az iszlám szunnita ága rendkívül konzervatív irányzatának minősülő vahabizmus tanításait, s a Nyugat-Európában szerzett pénzzel új követőket, főleg romákat toboroznak – írta a Vecernje Novosti.

A lapnak nyilatkozó, rendőrséghez közeli forrás közölte, hogy a hatóságok éberen figyelik a csoport tevékenységét, hogy elkerüljék a lehetséges incidenseket vagy az utóbbi időben Európa több városában történt támadásokhoz hasonló akciókat.

A surcini csoport tagjai kapcsolatban állnak a Bosznia-Hercegovina északkeleti részén fekvő Gornja Maocában tevékenykedő iszlamistákkal, valamint a szerbiai Novi Pazarban található vahhábista csoporttal. Sokan állnak kapcsolatban bűnözőkkel, vagy ők maguk is részei ember- vagy drogkereskedő láncoknak, illetve harcosokat toboroznak Szíriába – értesült a Vecernje Novosti.

Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból bizonyítottan több százan mentek már el az iraki és szíriai harctérre, hogy katonai vagy félkatonai szervezetekhez csatlakozzanak, Szerbiában azonban korábban csak ritkán lehetett hasonló esetről hallani.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑