Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 12. 25.

Tökéletes irónia: A szír katonák az ISIS terrorszervezettől zsákmányolt amerikai fegyverekkel vonul be Idleb tartományba

2017. 12. 25.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai nagy meglepetéssel érkeztek meg a héten Észak-Hamaba Deir Ezzor tartományból. A Tigris Alakulatok alegységei amerikai gyártmányú fegyverekkel voltak láthatók, amelyeket a két hónapig tartó Deir Ezzor tartományi harcokban zsákmányoltak az ISIS terrorszervezettől.

Egy hamai katonai forrás szerint a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai vahhabita terrorszervezetek elleni harcban tervezik használni az amerikai gyártmányú fegyvereket az Idleb tartomány területén indított hadműveletekben. Az Idleb tartományi frontvonalra szállított amerikai fegyverek között nagy számban vannak BGM-71 TOW irányított páncéltörő rakéták, amelyekkel korábban Washington látta el a Szíria egyes területeit megszálló dzsihádista csoportokat, miután később a “felkelők” átadták/eladták a rakétákat az “Iszlám Állam” nevű terrorista entitásnak.

A képen látható felvételen (a Conflict Armament Research felvétele) az ISIS terrorszervezettől zsákmányolt fegyverzet van, amelyet kezdetben egy CIA programban szállítottak az Assad elnök vezette szíriai kormány ellen harcoló dzsihádistáknak.

Az “Iszlám Állam” nevű terrorista entitás Kelet-Szíriában történt gyors legyőzésekor, az elmúlt hónapokban a Szíriai Arab Hadsereg hatalmas mennyiségű hadfelszerelést zsákmányolt a terrorszervezettől, amely legnagyobb részben a szíriai kormányerők megszervezett újabb alakulatainak fog jutni. Ahogy a Szíriai Arab Hadsereg kiűzte az ISIS terroristákat a főbb erősségeikből az Eufrátesz-folyó nyugati partja mentén, a terrorszervezetnek soha nem volt ideje a fegyverraktárai áthelyezésére. Ennek az eredménye, hogy a raktárak a Szíriai Arab Hadsereg birtokába kerültek.

Ahogy videófelvételek bizonyították újra és újra, a hatalmas zsákmányban nem csak kézifegyverek, hanem nehézfegyverzet, aknavetők, ágyútarackok, vontatott lövegek, gépjárművek, páncélozott szállító harcjárművek, közepes harckocsik és irányított rakéták voltak.

A tény ellenére, hogy jónéhány nyugati gyártmányú fegyverrendszer (főleg tüzérségi eszközök és irányított páncéltörő rakéták) került elő az ISIS raktáraiból, a legtöbb zsákmányolt hadfelszerelés szovjet tervezésű eszköz (a CIA és a Pentagon programjai az Asszad elnök vezette szíriai kormány ellen harcoló dzsihádista militánsoknak juttattak legnagyobb részben szovjet tervezésű fegyvereket, kelet-európai – bolgár, cseh, horvát – gyártóktól, jelentős részben öböl-menti arab államok társfinanszírozásával). Mivel a Szíriai Arab Hadsereg maga is nagy arányban használ szovjet/orosz tervezésű/gyártású fegyverzetet, nagy mennyiségben rendelkezik ezekhez való lőszerekkel és alkatrészekkel, ez azt jelenti, hogy üzemeltetni és használatba tudja venni a zsákmányolt fegyvereket, vagyis meg van rá a képessége, hogy szolgálatba állítsa ezeket.

Kihasználva ezt a hatalmas zsákmányolt arzenált arra számíthatunk, hogy a Szíriai Arab Hadsereg újabb alakulatokat fog megszervezni, nem csak a reguláris erők soraiban, hanem a kormányű paramilitáris egységekben, főleg a Nemzetvédelmi Erőkben! A helyi harcosokból álló új egységek felállítása mellett, akik feladata a mostanáig felszabadított területek megtartása lesz Homsz, Hama és Deir Ezzor tartományokban, a hadsereg 5. Támadó Hadtestéhez tartozó alakulatok várhatóan szintén bővülni fognak.

Végül az ISIS terrorszervezettől zsákmányolt fegyvereknek pusztán a mennyisége garantálja azt, hogy a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők sok ezernyi újonca gyorsan felszerelhető gépkarabélyokkal, kézi páncéltörő rakétavetőkkel, valamint az alegységeik a szükséges kollektív és tűztámogató fegyverekkel.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Zeroedge)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑