Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 12. 12.

Török támogatású dzsihádisták elfoglalnák az M4 országút szakaszait

2019. 12. 12.

December 10-én a hadi helyzet tovább fokozódott Lattakia tartomány északi részén és a környező térségben. Szíriai kormánypárti források szerint a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció és a vele szövetséges militáns csoportok tűz alá vonták a Szíriai Arab Hadsereg állásait az M4 országút közelében és Khabbani várostól délre.

Válaszul a Szíriai Légierő és a Szíriai Arab Hadsereg tüzérsége csapásokat mért a megszálló vahhabita militánsok állásaira Dzsizr Al-Shughur és Al-Dzsanudija közelében, valamint az M4 országútnál lévő arcvonalon. Dzsihádista források közvetlenül ezután a tűzszünet a damaszkuszi kormány általi megsértésének és nyílt agressziónak nyilvánították a szíriai légi és tüzérségi válaszcsapásokat

Törökpárti vahhabita militáns források szerint a kurd többségű és vezetésű “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) milíciái tűz alá vonták a törökpárti dzsihádisták állásait Afrin város közelében.

A szíriai Al-Rakka tartományban török támogatást élvező vahhabita militáns csoportok újra elfoglalták a Shirlrak gabonatárolókat az M4 országút közelében, keletre Ajn Issza várostól. A hónap elején török zsoldban lévő dzsihádisták az Ankara és Moszkva által megkötött megállapodás értelmében kivonultak a térségből.

A Shirlrak gabonatároló feletti ellenőrzés lehetővé teszi, hogy a törökpárti dzsihádista bandák tovább fosztogassák az országutat használó szíriai polgárokat. Amennyiben továbbra is ott maradnak, akkor szíriai és orosz légi csapások célpontjaivá válnak.

Eközben az Oroszországi Föderáció szíriai különmegbízottja, Alekszander Lavrentyijev azt mondta, hogy Oroszország és Törökország megállapodott, amely szerint nem növelik tovább az úgynevezett északkelet-szíriai“biztonsági zónát”. Ezért a török támogatású dzsihádista csoportok bármilyen kísérlete, amely az M4 országút mellett lévő területek elfoglalására irányul, a tűszüneti egyezmény nyílt megsértésének minősül.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑