Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2020. 06. 29.

Törökország a keresztény és a jazidi kisebbséget támadta Irakban

2020. 06. 29.

A török védelmi minisztérium június 17-én bejelentette, hogy támadásokat hajtottak végre a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) iraki állásai ellen. A török Anadolu hírügynökség ezt nevezte ,,Sas karom,, majd pedig ,,Tigris karom,, hadműveletnek.

Az adott területen élő jazidi kisebbséghez tartozó irakiak és az ott élő asszír keresztények élesen elítélték a török hadműveletet, hiszen az ő területeiket is érintették a légicsapások. 2014-óta, vagyis az Iszlám Állam terror szervezet iraki megjelenése óta mindkét kisebbség sokat szenvedett az iraki háborúban.

Június 16-án a jazidi kisebbség jogait képviselő Free Yezidi Foundation (FYF) bejelentette, hogy a török légitámadások leginkább Sinjar térségét érintették, ahol az iraki jazidi lakosság jelentős része él. A támadásokkal Törökország a jazidi lakosság életét veszélyezteti és akadályozza azt, hogy az Iszlám Állam 2014-es inváziója következtében elmenekült 300 ezer jazidi visszatérhessen a szülőföldjére.

A jazidi lakosságon kívül a bombázások az Irakban élő asszír keresztény lakosságot is érintik. Az Iszlám Állam 2014-ben a keresztény lakosság ellen is hadjáratot hirdetett és több ezer embert gyilkoltak meg közülük.

Ennek legfőbb bizonyítéka az a több videó, mely a június 20-án készült török légitámadásról készült. Azon a napon a török légierő egyértelműen az asszír keresztények lakta Bersiveh és Alqosh településeket támadta.

A török támadásról tudósító Gatestone Institute azt is megemlítette, hogy a Törökországgal hadban álló kommunista PKK szervezet a támadások során élő pajzsként használta a helyi kisebbségekhez tartozó iraki polgárokat. A török pilóták azonban ezzel nem foglalkoztak.

A történettel kapcsolatban pedig azt is meg kell jegyezni, hogy a PKK szervezetnek védelmet nyújtó iraki Kurdisztán régió vezetői említést sem tettek az esetről és nem volt hozzáfűzni valójuk az eseményhez.

Az asszír keresztényekhez tartozó média arról is többször beszámolt, hogy az Törökországból iraki területre menekült PKK tagjai hogyan bánnak a helyi lakosokkal, főleg a keresztény lakossággal.

A kisebbségek zaklatásáról több jelentést is készített az asszír keresztény média, mely nehezményezi, hogy az iraki kormány se tett semmit az üggyel kapcsolatban.

Az iraki kormány nem képes rendet teremteni a PKK által ellenőrzött területeken, a keresztény lakosság pedig nem szeretne részese lenni a török-kurd konfliktusnak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Gatestone Institute)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑