Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 08. 07.

Törökország bojkottjára szólítanak fel amerikai keresztények

2018. 08. 07.

Elutasította az illetékes török bíróság a házi őrizetben tartott amerikai lelkipásztor szabadlábra helyezését. Az Egyesült Államokban működő evangélikus keresztény gyülekezetek Törökország bojkottjára szólítják fel a híveiket, és a többi keresztény egyház tagjait.

Andrew Brunsont a 2016-os török puccskísérlet után néhány hónappal tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom lelkipásztora volt. A lelkész évtizedek óta Törökországban élt már, az ügyészség azonban Washingtonnak való kémkedéssel és terrorszervezetek segítésével gyanúsítja. Leginkább azzal, hogy támogatja a gülenista mozgalmat és a kurd PKK-t.

A bojkott élére a Voice of Faith nevű amerikai szervezet állt. A keresztény szervezet 25 millió emberhez juttatta el üzenetét, amiben arra kérik őket, hogy ne utazzanak Törökországba, mert az nem biztonságos, elnyomást és terrort alkalmaznak a keresztényekkel szemben, mint ahogyan tették a török hatóságok Andrew Brunson amerikai lelkésszel is.

„Reméljük, az ország minden részéről csatlakoztok hozzánk és ösztönözitek a közösségeiteket, hogy bojkottálják Törökországot. Itt az idő, hogy szolidaritást vállaljuk ezzel az amerikai állampolgárral, akivel igazságtalanul bánt el a török kormány”

– áll a Voice of Faith szervezet felhívásában.

A több mint másfél éve előzetesben ülő Andew Brunsont múlt szerdán egészségügyi gondokra hivatkozva házi őrizetbe helyezték.

A lelkipásztor ügyvédje, Ismail Cem Halavurt hétfőn fordult a bírósághoz azzal a kérelemmel, hogy oldják fel védence házi őrizetét és kiutazási tilalmát Törökországból. Az elutasítás indoklásában a törvényszék azt írta: továbbra is változatlanul erős a gyanú, hogy Brunson elkövette a neki tulajdonított bűncselekményeket. Brunson perében a következő tárgyalást október 12-én tartják.

A bojkott idejét az amerikai lelkipásztor kiadatásáig határozták meg.

S4C.news Kassab Adonis , Forrás: Linga.org, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑