Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afganisztán

2016. 10. 06.

Továbbra is káosz és bizonytalanság uralkodik Afganisztánban

2016. 10. 06.

Ismét erőt demonstráltak a tálibok hétfőn Kunduzban, két nappal a donorkonferencia előtt. A milicisták könnyedén elfoglalták a tartományi fővárost, amelyet 21 órán keresztül uralmuk alatt tartottak. Ez pedig azt jelzi, hogy továbbra is állandó bizonytalanság uralkodik Afganisztánban.

Az afgán hadsereg ismét megfutamodott, és csak a speciális egységek és az amerikai légierő segítségével tudta visszafoglalni a 260 ezer fős várost – közölte az Euronews

Egy éve történt, hogy a tálibok visszafoglalták Kunduzt, először azóta, hogy 2001-ben megdöntötték hatalmukat. Ekkor három nap alatt 300 ember vesztette életét.

Emlékezetes, hogy amikor tavaly októberben az afgán hadsereg harcolt az iszlamistákkal, egy amerikai repülőgép lebombázott egy, az MSF segélyszervezet által üzemeltetett kórházat. A támadásban 42-en meghaltak.

De nem Kunduz az egyetlen város, amely szenved a táliboktól. A térképen pirossal láthatóak azok a települések, amelyeket uralmuk alatt tartanak, zölddel azok a zónák, amelyekért harcolnak az afgán hadsereggel. De az Iszlám Állam is jelen van az országban: mintegy 1500 dzsihadistájuk kontrollálja a sárgával jelölt területeket.

2015 végén a tálibok nagy területeket folglaltak el Lashkar Gah körül, amely Helmand tartomány fővárosa és az ópiumterjesztés egyik központja. Az afgán erőknek erősítést kellett küldeniük a városba, amelyet azóta is uralmuk alatt tartanak az iszlamisták.

Az afgán fővárost, Kabult tavaly áprilisban érte az egyik legvéresebb támadás 2001 óta. Egy autóba rejtett bomba, amellyel nekihajtottak egy épületnek, 64 ember halálát okozta.

A helyzet arra kényszerítette Obama elnököt, hogy mérsékelje az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból.

– Ahelyett, hogy lecsökkentenénk 5500-ra a katonák számát év végére, az Egyesült Államok fenntart körülbelül 8400 katonát Afganisztánban a következő évben is, a mandátumom vége után is.

A tálibok vezetőjét, Akhtar Manszúrt megölte egy amerikai drón idén májusban Pakisztánban. Utódját, Habatullah Akhundzada mollát rögtön megválasztották, aki szintén az amerikai megszállók távozására szólított fel.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑