Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2017. 02. 17.

Trump-Netanyahu sajtótájékoztató

2017. 02. 17.

Amerikai elnök Donald Trump felszólította az izraeli miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut, hogy tartózkodjon az izraeli telepek bővítésétől, a béketárgyalások felújításának érdekében, de kijelentette azt is, hogy a maga részéről nem feltétlenül tartja célszerűnek a két állami megoldást az izraeli-palesztín helyzetre.

„Az Egyesült Államok ösztönözni fogja a békét és egy valóban nagy, tartós béke megállapodást” Izrael és Palesztina között, de ezt maguk között kell megtárgyalniuk a feleknek, nyilatkozta Donald Trump az izraeli miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. „Mindkét félnek kompromisszumra kell törekednie”.

 

Netanjahu washingtoni sajtótájékoztatóján. MTI/EPA Fotó

 

„Azt akarom, hogy az izraeli nép tudja, hogy az Egyesült Államok az ő oldalukon áll a terrorizmus elleni harcban” hozzátéve, hogy Izrael az Egyesült Államok „dédelgetett szövetségese”

Netanjahu hasonlóan nyilatkozva kijelentette, hogy „Izraelnek nincs jobb szövetségese az Egyesült Államoknál, és az Egyesült Államoknak nincs jobb szövetségese Izraelnél.” Az izraeli miniszterelnök méltatta Trump kitartását az ellene a saját hazájában és nemzetközi szinten zajló tiltakozásokkal szemben és azt mondta, hogy az „Egyedült államok és Izrael egy gonosz erő, a radikális iszlám támadása alatt áll”.

Trump egy vonatkozó kérdésre válaszolva  kifejtette, hogy „elégedett vagyok azzal az eggyel ami tetszik nekem” utalva ezzel arra, hogy nem igazán támogatná a két állami megoldást.

„Szeretném látni, hogy visszafogják a telepek építését”, mondta Trump, de hozzátette, hogy „nagy gonddal” keresi a lehetőséget a nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezésének, amivel elismerné Izrael fővárosának Jeruzsálemet.

Netanjahu két feltételhez kötött bármiféle megállapodást a palesztinokkal: „először is a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt és fel kell hagyniuk országunk elpusztítására való uszítással… másodsorban Izraelnek kell ellenőriznie a Jordan folyó egész nyugati partját”.  Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, úgy Palesztina „bukott állam, iszlamista diktatúra, ami nem tesz a békéért és amely csak az elpusztításunkra törekszik.”

Egy a szükséges lépésekre vonatkozó kérdésre Trump válasza az volt, hogy „Izraelnek némileg rugalmasabbnak kell lennie, a palesztinoknak fel kell adniuk a már nagyon fiatalon beléjük nevelt gyűlöletet”.

 

trump-izrael

 

Netanjahu bírálta az Iránnal 2015-ben kötött atom-alkut, és azzal vádolta a perzsa államot, hogy 100 atombombát akarnak gyártani, Izrael elpusztítására, és olyan interkontinentális rakétákat, amikkel az Egyesült Államokat is elérhetik.  „Irán a rakétáira héberül a zsidó állam elpusztítására utaló szövegeket ír” jelentette ki Netanjahu, majd hozzátette, hogy üdvözli a Trump adminisztráció igyekezetét, hogy meg szeretné Iránnal fizettetni a terrorizmus szítását.

A Trump adminisztráció komolyan foglalkozik az iráni atom-alku felülvizsgálatával, a nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn vezetésével, aki azonban nem rég lemondott, mivel olyan vádak érték, hogy az átmeneti időszakban orosz diplomatákkal tárgyalt. Trump szerint Flynn egy nagyszerű ember, akivel „igazságtalanul bánik a média”, de mint jeleztek, lemondása nem változtat iráni politikáján.

Egy izraeli riporter kérdésében antiszemitizmust és idegengyűlöletet rótt fel Trumpnak, aki ezt tagadta, és „sok-sok szeretet”-el jellemezte hivatali idejét.

„Nincs nagyobb támogatója az izraeli népnek és államnak, mint Donald Trump” zárta a sajtótájékoztatót az izraeli miniszterelnök.

Orientalista.hu – Gladiator

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑