Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2016. 05. 20.

Turistaként szivárognak be a szaúdiak Líbiába harcolni

2016. 05. 20.

Vezető biztonsági szakértők a Perzsa-öböl arab államaiból Líbiába áramló terroristákra figyelmeztettek, akik a megtévesztés érdekében turistának álcázzák magukat.

“A Perzsa-öböl menti államok, különösen Szaúd-Arábia arab állampolgárai az ISIS-hez (Daesh) csatlakoznak Líbiában egy közönséges útlevéllel és azzal, hogy Tunéziába utaznak “, -nyilatkozta Ahmad Mizab algériai biztonsági szakértői az FNA részére szerdán.

Az arab állampolgárok Tunézia luxusszállodáiban szállnak meg, majd felveszik a kapcsolatot az embercsempész bandákkal annak érdekében, hogy Líbiába vigyék őket.

Május elején a médiajelentések arról számoltak be, hogy amíg a legtöbb vita Líbiában arról szólt, hogy tesznek-e erőfeszítéseket, hogy kiűzzék a Daesht az olajszállítás tranzitútvonalának számító Sirte városból, vagy inkább a terroristák elleni nyugati invázióra várjanak-e, addig a terrorista csoport tovább terjeszkedett saját jogán, több falut is elfoglalva a Sirte és Misrata közti part mentén.

A misratai kórház 8 halálos áldozatot és 105 sebesültet jelentett amikor a Daesh terrorszervezet a Misrata déli részén fekvő Abu Grein kereszteződés elfoglalására támadást indított május 6-án. A támadást követően a város katonai tanácsa felszólította az összes szövetségesét, hogy harcoljanak velük a takfiri terroristák visszaszorítása érdekében, jelentette az Antiwar.

Az anti-Kadhafi lázadás során a Misrata milícia volt a legnagyobb, legbefolyásosabb milícia Nyugat-Líbiában. A befolyásosságát most is megőrizte, jelenleg az egyik vezető ereje Tripoli parlamentjének, ahol egyszerre három kormány vezeti az országot, amiből ő az egyik és az egyetlen, akit nem támogat az ENSZ.

Az Abu Grein kereszteződés két főutat köt össze Líbiában, azaz a líbiai Coastal és Fezzan országutakat. Amellett, hogy összekapcsolja Misrata és Sirte városokat tengerparti autópályával, annak, aki a kereszteződés felett átveszi az irányítást, a Fezzan útról a déli Szabhá útvonalhoz is hozzáfér.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Farsnews, Antiwar.com)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑