Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 10. 10.

Új dzsihadista csoport alakult Szíriában

2017. 10. 10.

Új dzsihadista csoport alakult Szíriában A Levantei Országban a Furkánt Követők Csoportja néven – erről maga a szervezet adott hírt hétfőn saját Twitter-fiókján.

A Furkán utalás a normára és az iszlamisták ezt a szót használják akkor, amikor a muszlim szent könyvre, a Koránra utalnak.

A szervezetnek az említett közösségi oldalon közzétett számos bejegyzése szerint “bevándorlókból és követőkből álló szunnita muzulmán dzsihadista egységről van szó”, amelynek célja

“a kalifátus visszaállítása a dzsihád, vagyis a szent háború által”.

E Twitter-üzenetek hitelességét egyelőre nem sikerült megállapítani.

“Hisszük, hogy ma mindenütt minden muszlimnak dzsihádot kell folytatnia ellenségeinek terjeszkedése ellen”

– áll az egyik bejegyzésben.

Nem tudni, hogy köze van-e az Iszlám Államhoz

Azt egyelőre nem tudni, hogy az újonnan alakult dzsihadista szervezetnek köze van-e a Szíriában jelenlévő Hajat Tahrir Al-Sham  iszlamista fegyveres szervezethez vagy az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.

Az új szervezet egyúttal kijelentette, hogy ellenzi az Egyesült Államok és Oroszország részéről érkező “folyamatos támadásokat”, amelyekre a dzsihadista csoport – mint olvasható a közleményében – “karddal” fog válaszolni, csakúgy, mint a török hadsereg és a vele szövetséges iszlamista lázadócsoportok behatolására  az északnyugat-szíriai Idleb tartományba.

A török hadsereg katonái vasárnap léptek be Idleb tartományba, amely az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg mérsékeltnek nevezett valójában iszlamista lázadói mellett részben a Hajat Tahrir Al-Sham dzsihadista szövetség ellenőrzése alatt áll.

Hétfőn az Iszlám Állam 15 települést elfoglalt a Hajat Tahrir Al-Shamtól a középnyugat-szíriai Hama kormányzóság keleti felében. Mindezt azután, hogy a szíriai hadsereg még a múlt pénteken jelentette, hogy több hónapos harcokat követően sikerült felszámolnia a dzsihadista szervezet jelenlétét ez utóbbi kormányzóságban.

A Hajat Tahrir Al-Sham-nak később sikerült öt települést visszafoglalnia a 15 közül.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑