Cadmus fordítás Cadmus
Omán

2019. 09. 29.

Új katolikus templom épült Ománban

2019. 09. 29.

Szeptember elején az Ománi Szultanátusban, Salalah városban új templomot adtak át. Ezzel négyre növekedett a katolikus plébániák száma az országban – adta hírül a La Croix francia katolikus napilap.

„Rendkívüli esemény!” – jelentette ki Paul Hinder, Dél-Arábia apostoli vikáriusa a templom átadásáról. Mindössze 18 hónappal az építkezés kezdete után került sor a szertartásra, amelyen mintegy ezren – katolikus hívek és magas rangú muszlim vezetők – vettek részt. Paul Hinder püspök, akinek hatáskörébe az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Jemen tartozik, „a közösség egészét érintő különleges ünnepnek” nevezte az eseményt a Vatican News hírportálnak adott interjújában.

A Xavéri Szent Ferenc tiszteletére szentelt templom az ország második legjelentősebb városában, Salalahban épült; ezer hívő befogadására képes. „Az ománi katolikus közösség jól van. Élő. A négy plébániából kettő a fővárosban található, elevenek. Van még egy közösség északon, egy pedig délen, Salalahban” – részletezte az apostoli vikárius.

Ománban 180 ezer keresztény él, ez a lakosság 6,5 százalékát jelenti, közülük 55 ezer katolikus. Ők nagyrészt bevándorlók. Omán népességének háromnegyede muszlim. Az ibádita rítus, ami arról ismert, hogy az iszlámon belül a legtürelmesebb irányzat, a legelterjedtebb. A szultanátus államvallása az iszlám, s a törvényhozás alapja a saria, az iszlám jogrendszer. De az ország alkotmánya a keresztény és hindu kisebbségek felé toleráns, amennyiben „vallási gyakorlatuk semmilyen formában sem fenyegeti a közrendet, s nem ellentétesek az ország jó erkölcseivel”.

A Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) katolikus segélyszervezet számára adatokat szolgáltató L’Observatoire de la Liberté Religieuse kutatócsoport szerint 2016 és 2018 között az országban nem tapasztaltak – sem a kormányzat részéről, sem a társadalomban – egyetlen vallásszabadságot csorbító cselekedetet sem. Ugyanakkor azt is szóvá tették, hogy a „nem muszlim közösségeknek nincs elegendő számú kultuszhelyük, valamint növekedésük továbbra is problémát jelent Ománban”.

Noha az Ománi Szultanátus és a Vatikán között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat, Paul Hinder „jó kapcsolatokat” ápol az állami szervekkel.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye, Fotó: Asianews.it

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑