Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Palesztina

2022. 05. 13.

Újabb 4500 telepeslakás építését hagyta jóvá a megszálló erők

2022. 05. 13.

Az izraeli Legfelsőbb Tervezési Bizottság jóváhagyta közel négy és félezer új telepeslakás felépítésének különböző szakaszait Ciszjordániában – jelentette a helyi média csütörtökön.

A múlt héten még csak 3988 ciszjordániai új otthon építéséről szóló döntést helyezett kilátásba a kormány, de az izraeli lakás-beruházásokat jóváhagyó grémium csütörtökön közel félszázzal több, 4427 lakásról határozott – emlékeztetett a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.

Az engedélyek sorában az utolsó szükséges jóváhagyást adták ki többek között 364 otthonnak Dolevben, 114-nek a Micpe Dani nevű, korábban törvénytelen építkezésnek tekintett ciszjordániai dombon, 534-nek Svut Rachelben, 168-nak Neriában, 136-nak a Jeruzsálem melletti Givat Zeévben, és 40-nek Efratban.

Az építkezések előzetes szakaszait engedélyezték Dolevben 90, Mevo Horonban 210, Negohotban (Mitzpe Lakis) 158, Emanuelben 170 és Elkanában 500 új lakáshoz. A bizottság várhatóan csütörtökön tovább folytatja újabb kivitelezési tervek jóváhagyását a különböző, izraeliek lakta ciszjordániai településeken.

Ezen túlmenően a grémium várhatóan támogatja majd a palesztinok mintegy ezer lakásának építését is az izraeli polgári és biztonsági ellenőrzés alatt álló, úgynevezett C-zónákban.

A zsidó telepesek az újabb engedélyek ellenére elégedetlenek, mert azt állítják, hogy jelentősen csökkentették az eredetileg engedélyezési eljárásra tervbe vett lakások számát. A Ciszjordánia északi, Szamária, és déli, Júdea nevű részeit irányító Jesa nevű bizottságuk szerint mintegy 1800, különböző építési szakaszban lévő lakást vett le a kormány a napirendről, ahol az építkezés folytatása csakis újabb engedélyekkel történhetne meg. E tervek egyike a Jordán-völgyi, palesztinok lakta Jerikó város bejáratánál felhúzni vágyott 180 lakás.

Meg nem nevezett kormányzati források azt közölték a ynettel, hogy az amerikaiak nyomást gyakoroltak Izraelre a telepeseknek felépítendő lakások számának csökkentésére Joe Biden amerikai elnök várható látogatása előtt.

Emiatt ezen a héten a Szamáriai Regionális Tanács vezetője, Joszi Dagan vezetésével küldöttség utazott Washingtonba, ahol az amerikai képviselőház és a szenátus tagjainak közbenjárását kérték az építkezések általuk tervezett folytatásához.

Az Egyesült Államok vezetése egy hete elítélte a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések növelését. “A Biden-kormány kezdettől fogva világossá tette, hogy ellenezzük a telepek bővítését, amely súlyosbítja a feszültséget és aláássa a felek közötti bizalmat.

Izrael telepek bővítésére irányuló terve mélyen sérti a kétállami megoldás lehetőségét” – jelentette ki Jalina Porter, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

“Sajnos a jelenlegi politikai status quo mellett elkötelezett kormány sem különbözik elődjeitől, és folytatódik a behódolás a telepes kisebbségnek. A több ezer új telepeslakás támogatása sérti az izraeli érdekeket, és a két ország (Izrael és a palesztinok) támogatóinak le kell állítaniuk a pusztító építkezést” – nyilatkozta a Békét Most! nevű izraeli civil békeszervezet a döntésről.

Irael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát Jordániától, s a nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését a katonai hadjárattal elfoglalt területekre, de ezt Izrael Ciszjordánia esetében biztonsági és történelmi okokra hivatkozva vitatja.
A jövendő palesztin állam Ciszjordániában és a Gázai övezetben jönne létre a kétállami megoldás révén, amely palesztin állam kikiáltását ígéri a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében.

A palesztinok az izraeli települések építését Ciszjordániában a nemzetközi jog megsértésének és a béke akadályának tekintik, és ebben széles körű nemzetközi támogatást élveznek.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑