Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 01. 24.

Újabb dróntámadás érte az amerikai erők illegális bázisát Szíriában

2023. 01. 24.

Több robbanóanyaggal ellátott drón vett célba egy illegális amerikai katonai támaszpontot Szíria déli részén, az egyik sikeresen eltalálta a tábort – közölte az amerikai központi parancsnokság. Washington alig kevesebb mint 1000 katonát tart a közel-keleti országban, annak ellenére, hogy Damaszkusz többször követelte, hogy távozzanak az országból.

A CENTCOM közölte, hogy a támadásban három öngyilkos drón vett részt, és a támadás péntek reggel történt a szíriai Al-Tanfban lévő amerikai helyőrségnél, ahol az amerikai erők régóta állomásoznak a szíriai kormány megdöntésére korábban törekvő milícia harcosai mellett – közölte az Orosz Hírek.

“A drónok közül kettőt a koalíciós erők lelőttek, míg egy a táborba csapódott, megsebesítve a Szíriai Szabad Hadsereg partnererő két tagját, akiket orvosi ellátásban részesítettek. Az amerikai erők nem sérültek meg” – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy az ilyen csapások “elfogadhatatlanok”, mivel “veszélybe sodorják csapatainkat és partnereinket, és veszélyeztetik az ISIS elleni harcot”.

Az iraki határ közelében fekvő al-Tanf előőrsöt 2016-ban hozták létre az amerikai csapatok. Hamarosan beágyazódtak az akkor Maghaweir al-Thowra (A forradalom kommandósai) néven ismert lázadó csoporthoz, amely azóta átnevezte magát Szíriai Szabad Hadsereggé (megkülönböztetve a korábbi Szabad Szíriai Hadseregtől).

Bár Washington fenntartja, hogy az “ellenőrzött ellenzéki” csoport az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terroristái ellen hivatott harcolni, és feladta a Bassár Aszad szíriai elnök megbuktatására irányuló céljait, az elmúlt hónapokban ellentmondásokba ütközött a tagjai által elkövetett korrupció és kábítószer-kereskedelem vádja miatt. Szeptemberben az Egyesült Államok vezette koalíció kénytelen volt elbocsátani a csoport parancsnokát, a hadsereg szerint a lépés “a milícia hosszú távú sikerének biztosítása érdekében történt”.

Az Al-Tanf helyőrség az évek során többször is hasonló dróntámadásoknak volt kitéve, szórványos csapásokat mértek rá ismeretlenek. Tavaly nyáron az orosz erők – amelyek továbbra is támogatják a damaszkuszi kormányt – több légicsapást hajtottak végre a térségben “az Egyesült Államokban kiképzett és felszerelt fegyveresek egy csoportja ellen, akik állítólag terrorcselekményeket követtek el és civileket öltek meg”.

Az Al-Tanfban állomásozó 200 amerikai katonán kívül mintegy 700-an tevékenykednek máshol Szíriában, a legtöbben az ország olajban gazdag északkeleti részén, ahol kurd harcosokkal szövetkeztek. A szíriai kormány többször is illegálisnak nyilvánította Washington katonai jelenlétét, és továbbra is azzal vádolja az amerikai erőket, hogy ellopják az ország hatalmas mennyiségű energiaforrásait.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑