Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 09. 17.

Újabb őrizetbe vétel a londoni metrómerénylettel kapcsolatban

2017. 09. 17.

Őrizetbe vettek vasárnap egy 21 éves férfit a londoni metróban péntek reggel elkövetett pokolgépes merénylettel összefüggésben. Ő a második, akit a terrorcselekménnyel összefüggésben őrizetbe vettek.

A brit belügyminiszter vasárnap délelőtti nyilatkozatában kijelentette: ez arra vallhat, hogy a robbanószerkezetet elhelyező merénylő nem egyedül cselekedett, bár “túl korai lenne végső következtetésre jutni” ebben a kérdésben.

A Scotland Yard szűkszavú vasárnapi bejelentése szerint a fiatal férfit a nyugat-londoni Hounslow városrészben vették őrizetbe vasárnapra virradó éjjel a terrorellenes törvény alapján, és egy londoni rendőrőrsre vitték.

Előző nap egy 18 éves férfit fogtak el a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában. A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metró District Line nevű vonalának egyik szerelvényén a péntek reggel csúcsidőszakban.

A szerkezet nem robbant fel, de nagy erővel lángra kapott, és a hőtől 30-an könnyebben megsérültek.

Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában kijelentette: az idén eddig öt terrormerénylet történt Nagy-Britanniában, a biztonsági szolgálatok azonban hat további merényletkísérletet meghiúsítottak.

Rudd ezekről nem tárt fel részleteket, úgy fogalmazott azonban, hogy a terrorizmus szempontjából “ilyen éve még nem volt” Nagy-Britanniának.

Arra a felvetésre, hogy a londoni metróban elkövetett pénteki merényletet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, és a dzsihadista csoport szerint vannak még fel nem robbant pokolgépek, a brit belügyminiszter kijelentette, hogy az elhárító szolgálatoknak semmiféle olyan információjuk nincs, amely ezt alátámasztaná.

Rudd szerint ugyanakkor az Iszlám Állam “óhatatlanul” megragad minden ilyen lehetőséget arra, hogy magának tulajdonítsa a terrorcselekményeket, de a brit hatóságoknak sincs bizonyítékuk arra sem, hogy a terrorcsoport részese volt a pénteki londoni támadásnak.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője nem sokkal korábban úgy fogalmazott: mára “igencsak rutinszerűvé” vált, hogy az Iszlám Állam jelentkezik elkövetőként hasonló bűncselekmények után, függetlenül attól, hogy volt-e tényleges kapcsolata az elkövetővel.

Amber Rudd belügyminiszter a vasárnapi BBC-műsorban kitért arra is, hogy Donald Trump amerikai elnök a Twitter üzenőportálon azt állította: a londoni merényletek “szellemileg leépült, beteg elkövetői a Scotland Yard látókörében voltak”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑