Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 10. 21.

Újabb városból sikerült kiűzni az Iszlám Államot (videó)

2017. 10. 21.

Kiűzték a szíriai kormányerők az Iszlám Állam terrorszervezet harcosait a Homsz tartománybeli Al-Kariatain településről – jelentette szombaton a Sana hivatalos szíriai hírügynökség.

A dzsihadisták október elején foglalták el újra a sivatagos területen fekvő várost, amely egykor a muszlimok és keresztények békés együttélésének jelképe volt.

Több száz embert tartottak fogva a terroristák köztük a város  polágrmesterét Mahmud Ahmedot és családját. A szír katonák mindenkit élve tudtak kiszabadítani:

A több fronton is harcoló Iszlám Állam az utóbbi hónapokban sorra meghátrálásra kényszerült Szíriában és a szomszédos Irakban is. Szíriában már csak egy kisebb sivatagos területet tartanak ellenőrzés alatt Homsz és Deir-ez-Zór tartományban.

Haider Razzouk szír újságíró elsőként tudósított a felszabadult Al-Kariatain városból:

 

Az Iszlám Állam 2015-ben foglalta el Al-Kariataint, ahol a szélsőségesek a keresztény templomokat is feldúlták. 2016-ban elvesztették a várost, majd október elején a városban lévő alvó sejtek ismét hatalmukba kerítették, de már csak pár napig voltak képesek megtartani.

A 2011-ben kirobbant konfliktus előtt 30 ezres lélekszámú Al-Kariatain egy csaknem ezerfős keresztény közösségnek is otthona volt egykor.

Orientalista.hu – Zenobia, MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑