Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 03. 04.

Ur zikkuratja: a négyezer éve álló építészeti csoda – KÉPGALÉRIA

2016. 03. 04.

Ur városa ma Irakban található, egyes legendák szerint itt született Hamurappi, a nagy király, más ókori iratok (például a Szentírás) szerint pedig innen származik maga Ábrahám is, akit az iszlám, a kereszténység, a judaizmus és a baha’i is prófétaként tisztel. Az évezredek háborúi és fosztogatásai ellenére remek állapotban fennmaradt (részleges rekonstrukción átesett) épület a mezopotámiai civilizáció és történelemben gazdag Irak élő szemtanúja. 

Az iraki kormány hivatalosan 2009. májusában kapta vissza a zikkuratot az amerikai hadseregtől több év megszállás után, ami alatt tilos volt az irakiaknak látogatni a történelmi emlékhelyet az amerikaiak biztonsági előírásainak szellemében. Azóta az építményt az irakiak gyakran használják megemlékezésekre, koncerteket tartanak ott, valamint számos keresztény és muszlim vallási szertartást is tartottak már a romjainál, a békét és a szeretet hirdetve a vallások és emberek között.

A Daesh (Iszlám Állam) megalakulása óta fokozott biztonsági óvintézkedésekkel próbáljak óvni Irak történelmének egyik legfontosabb műemlékét, főleg azután, hogy a terrorszervezet elfoglalta Ninivét (Moszul) és rengeteg törtenelmi leletet töntkretett és lerombolt, köztük például a híres szárnyas oroszlánokat is.

Egy biztos, ha egyszer béke lenne végre Irakban, akkor olyan törtenelmi turizmus indulhatna az ország felé, amit még Egyiptom is megirigyelhetne, főleg ha a történelmet egyszer Mezopotámia valódi szakértői írhatnák meg. Azonban sajnos a történelmet a győztesek írják, és hogy győzedelmeskedni fog-e vajon Irak egy nap a terrorizmus, a szélsőséges ideológiák, az elnyomó rendszerek és a tudatlanság felett, azt csak a jövő mutathatja meg…

Orientalista.hu – Cadmus

 

 

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑