Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 03. 23.

Vegyitámadásokat hiúsítottak meg Szíriában

2018. 03. 23.

Három vegyi támadási kísérlet került meghiúsításra az elmúlt hét folyamán a szíriai főváros, Damaszkusz keleti külvárosában, Ghoutában, mondta az orosz védelmi miniszter.

Szergej Shojgu a védelmi minisztérium találkozóján közölte észrevételeit, melyeket a Russia Today kedden jelentett, hozzátéve: “Lehetséges, hogy a terroristák vetnek be mérgező anyagokat azzal a céllal, hogy a szíriai haderőket vegyi fegyverek alkalmazásával gyanúsíthassák”.

 Az ún. Szíriai Megfigyelőközpont az Emberi Jogokért, amely a Damaszkusz ellenes miltánsokkal szimpatizál, a múlt hónapban azt állította, hogy gyanús gáztámadást indítottak Kelet-Ghoutá-ban.

 Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia, Damaszkusz kormányának felelősségét próbálta felvetni a kétséges vegyi támadás okán. Arra figyelmeztetve, hogy amennyiben ezek az állítások bebizonyosodnak, sztrájkba kezdenek Szíria ellen.

 Az orosz légierők segítségével a szíriai hadsereg, idegen erők által támogatott militánsokat szorított sarokba Kelet-Ghoutában, a civilek kiszabadításáért és a Damaszkusz külvárosa elleni indított katonai támadások megfékezése érdekében indított hadjáratuk részeként.

 A területen való előrehaladásuk során, a szíriai erők olyan, eddig ismeretlen zónákat tártak fel, ahol vegyi fegyvereket állítanak elő.

 A védelmi miniszter kiemelte, hogy Oroszországnak és Szíriának sikerült felszabadítani Kelet-Ghouta 65%-át. A közös hadművelet célja az volt, hogy kiszabadítsák a csapdába esett civileket, és megakadályozzák, hogy a területet militánsok Damaszkusz elleni támadásokra használják fel.

 Moszkva és Damaszkusz Kelet-Ghoutából kivezető humanitárius folyosókat hozott létre, ezzel hozzájárulva az ENSZ Biztonsági Tanács azon határozatának végrehajtásához, amely február 24. óta tűzszünetet rendelt el az arab országban.

 „Az orosz megbékélési központ vezetése alatt jelenleg példátlan humanitárius műveletet hajtanak végre a kelet-ghoutai régióban. Az elmúlt öt nap során 79.655 embert sikerült evakuálni a humanitárius folyosókon keresztül “

– mondta az orosz védelmi miniszter.

Megjegyezte, hogy mintegy 427 tonna humanitárius segélyt, beleértve a forró vizet és a meleg ételt, szállítottak vidékre.

“Annak ellenére, hogy a militánsok a béke kezdeményezésének megakadályozásán dolgoznak, tárgyalunk a fegyveres csoportok vezetőivel, hogy végre megállítsuk a harcot és megakadályozzuk a humanitárius katasztrófát” – tette hozzá.

 Shojgu reményét fejezte ki abban, hogy a nyugati államok leállítják a szíriai erőszakot tüzelő militánsokat, és csatlakoznak Oroszországhoz a helyzet békés megoldására irányuló erőfeszítéseiben.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑