Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2019. 01. 11.

Vezekelnie kellett egy muszlim képviselőnek miután részt vett egy keresztény szertartáson

2019. 01. 11.

Óriási botrány robbant ki Libanonban, miután egy muszlim képviselő keresztény misén vett részt. A libanoni szunnita felekezet tagjai árulással vádolták meg az együttélés elvét támogató politikust.

Kritikák, fenyegetések, és becsmérlő üzenetek százait kapta Roula Al-Tabsh Jaroudi képviselő, miután részt vett a „Szeretet és Béke” elnevezésű misén, aminek a végén még az áldozók soraiba is beállt. A misét celebráló pap a sorra kerülő képviselő asszonyt áldásával engedte tovább – írta a thenewkhalij.com

A magát liberálisnak definiáló Hariri klán által vezetett Tayyar Al-Mustaqbal Párt színeiben bejutó képviselő asszony a libanoni választási törvények szerint a szunniták egyik mandátumát nyerte el. Ezért sokan árulónak, sőt istenkáromlónak kiáltották ki, amiért katolikus szertartáson vett részt. Egy szélsőségesebb iszlamista társadalomban akár a blaszfémiával is megvádolhatták volna, amit gyakran halálbüntetéssel torolnak meg.

Nem ez az első, és nem az utolsó alkalom, amikor egy muszlim részt vesz keresztény szertartáson – állt ki tette mellett a libanoni politikus.

A képviselő hiába védekezett a közösségi oldalán, hogy ő nem hagyta el a vallását. Hithű szunnita muszlim maradt és csak az etnikai és vallási közösségek együttélésének a megerősítése miatt vett részt a Szeretet és Béke elnevezésű szertartáson. A szunnita közvélemény továbbra is felháborodásának adott hangot.

Ami történt a templomon belül, nem volt szándékos. Nem akartam senkit megbántani. Fontosnak tartom a nyitottságot a többi közösség felé. Részt vettem egy misén, ahol áldást kaptam majd távoztam. Jelenlétemmel nem a keresztény hitbe való tanúbizonyságomat akartam megmutatni, hanem a tiszteletemet kifejezni azok iránt, akik ebben a vallásban hisznek – magyarázta meg cselekedetét Al-Tabsh képviselő asszony.

A szunnita közösség ezzel nem elégedett meg. A képviselőnek nyilvánosan vezekelnie kellett. Rola Al-Tabshi képviselő egyenesen a libanoni szunnita egyház legfőbb intézményébe ment, ahol Salah Al-Deen Fakhri sejk, a Dar Al-Fatwa igazgatója és az ország főmuftija, Amin Al-Kurdi előtt bocsánatot kért az Istentől, elnézést kért a Szent Elias templomban tett cselekedete miatt és újra felesküdött Mohamed prófétára, kijelentve az iszlám két tanúságtételét.

A cikk folytatását itt olvashatják.

S4C.News – Kassab Adonis

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑