Libanon

2019. 01. 11.

Vezekelnie kellett egy muszlim képviselőnek miután részt vett egy keresztény szertartáson

Óriási botrány robbant ki Libanonban, miután egy muszlim képviselő keresztény misén vett részt. A libanoni szunnita felekezet tagjai árulással vádolták meg az együttélés elvét támogató politikust.

Kritikák, fenyegetések, és becsmérlő üzenetek százait kapta Roula Al-Tabsh Jaroudi képviselő, miután részt vett a „Szeretet és Béke” elnevezésű misén, aminek a végén még az áldozók soraiba is beállt. A misét celebráló pap a sorra kerülő képviselő asszonyt áldásával engedte tovább – írta a thenewkhalij.com

A magát liberálisnak definiáló Hariri klán által vezetett Tayyar Al-Mustaqbal Párt színeiben bejutó képviselő asszony a libanoni választási törvények szerint a szunniták egyik mandátumát nyerte el. Ezért sokan árulónak, sőt istenkáromlónak kiáltották ki, amiért katolikus szertartáson vett részt. Egy szélsőségesebb iszlamista társadalomban akár a blaszfémiával is megvádolhatták volna, amit gyakran halálbüntetéssel torolnak meg.

Nem ez az első, és nem az utolsó alkalom, amikor egy muszlim részt vesz keresztény szertartáson – állt ki tette mellett a libanoni politikus.

A képviselő hiába védekezett a közösségi oldalán, hogy ő nem hagyta el a vallását. Hithű szunnita muszlim maradt és csak az etnikai és vallási közösségek együttélésének a megerősítése miatt vett részt a Szeretet és Béke elnevezésű szertartáson. A szunnita közvélemény továbbra is felháborodásának adott hangot.

Ami történt a templomon belül, nem volt szándékos. Nem akartam senkit megbántani. Fontosnak tartom a nyitottságot a többi közösség felé. Részt vettem egy misén, ahol áldást kaptam majd távoztam. Jelenlétemmel nem a keresztény hitbe való tanúbizonyságomat akartam megmutatni, hanem a tiszteletemet kifejezni azok iránt, akik ebben a vallásban hisznek – magyarázta meg cselekedetét Al-Tabsh képviselő asszony.

A szunnita közösség ezzel nem elégedett meg. A képviselőnek nyilvánosan vezekelnie kellett. Rola Al-Tabshi képviselő egyenesen a libanoni szunnita egyház legfőbb intézményébe ment, ahol Salah Al-Deen Fakhri sejk, a Dar Al-Fatwa igazgatója és az ország főmuftija, Amin Al-Kurdi előtt bocsánatot kért az Istentől, elnézést kért a Szent Elias templomban tett cselekedete miatt és újra felesküdött Mohamed prófétára, kijelentve az iszlám két tanúságtételét.

A cikk folytatását itt olvashatják.

S4C.News – Kassab Adonis

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑