Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 09. 12.

WikiLeaks: Az USA 2011 előtt megtervezte Assad megbuktatását

2015. 09. 12.

Az Egyesült Államok azt tervezte, megbuktatja a szíriai kormányt, jóval azelőtt, mielőtt 2011-ben a konfliktus kitört volna az országban, nyilatkozta Julian Assange Wikileaks alapító, írja a Press TV.

Julian Assange, a Wikileaks alapítója kivetítőn beszél az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ​​ülésén az ecuadori nagykövetség londoni épületéből – AFP

Assange a Wikileaks Fájlok című új könyve kapcsán adott interjúban tette a fenti megjegyzést. A könyv egy fejezete említi William Roebuck amerikai nagykövetet, aki már 2006-ban Damaszkuszban állomásozott és a szíriai kormány elnökének, Bashar al-Assad megbuktatásával kapcsolatos tervek kivitelezésén dolgozott.

“A terv az volt, hogy számos különböző tényezővel üldözési mániát, paranoiát váltsanak ki a szíriai kormányon belül; amiket aztán túlreagálnak, attól félve, hogy puccsról van szó”, idézte az RT a Wikileaks alapítóját szerdán.

Megjegyezte, hogy a terv legfontosabb elemei között szerepelt a síiták és szunniták közti feszültségek gerjesztésének elősegítése, dezinformációk és túlzások létrehozása és terjesztése, „amelyekről ismert, hogy hamisak”, Irán ellen Szaúd-Arábia és Egyiptom segítségével.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok tervei az egész régióra vonatkoznak, és hozzátette, ahhoz, hogy megértsük, mi történik Szíriában és környékén, a regionális szövetségeket kell vizsgálni.

“Szíriában a problémák egy része abból adódik, hogy sok Amerikával szövetségben álló ország van a környezetében, főként Szaúd-Arábia és Katar, amik a fegyverkezésre összpontosítanak. Törökország szintén egy nagyon komoly színész. Nekik megvannak a saját hegemón törekvéseik a térségben. Izraelnek is, ez nem kétséges, ha Szíriát kellően destabilizálták, lehet, hogy olyan helyzetbe kerül, hogy ráteheti a Golán-fennsíkra a kezét örökre, vagy akár további területeket szerez”, mondta.

Szíriát 2011 óta súlyos zavargások sújtják. Jelentések szerint a nyugati hatalmak és azok regionális szövetségesei – különösen Katar, Szaúd-Arábia és Törökország – támogatják az országon belül pusztító fegyvereseket.

ENSZ jelentések szerint mintegy 250.000 embert öltek meg és milliók váltak hontalanná eddig az országban kialakult válság kezdete óta.

Assange ellen eljárást indítottak az USA-ban, amikor 2010-ben számos amerikai katonai és diplomáciai dokumentumot tett közzé a Wikileaks honlapon. 2012 óta van az ecuadori nagykövetségen Londonban, ahol politikai menedékjogot biztosítanak számára, miután elvesztette a Svédországba történő kiadatásával kapcsolatos jogi csatát, ahol állítólagos szexuális zaklatással szembesítették. Úgy tartják, hogy Assange kiadatása azt takarja, hogy az USA-ba küldi őt, ahol őt több ezer minősített amerikai dokumentum nyilvánosságra hozatala miatt körözik, többek közt az iraki és afganisztáni háborúról, melyeket a honlapján kiszivárogtatott.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑