Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2017. 12. 06.

Zenei vásárt tartottak Rabatban

2017. 12. 06.

Negyedszer szervezték meg a Visa For Music nemzetközi zenei vásárt a marokkói Rabatban. A rendezvény célja, hogy az afrikai és közel-keleti zenét népszerűsítse, és teret adjon a zene- és fesztiváliparral összefüggő szakmai fórumoknak.

Az idei résztvevők között van a pánafrikai “Az Üzenetek Hírvivői” nevű együttes. Nelson Mandela szellemiségében terjesztenek üzeneteket a békéről, egységről, megbocsátásról. és az afrikán belüli kiegyezésről. Az együttes vezetője a dél-afrikai Prince H. Malatsi, elmondta, miért jöttek a Visa For Music fesztiválra:

– A lényeg az, hogy tényleg együttműködjünk, beülünk a kocsinkba, és világszerte terjesztjük az üzenetünket.

A guineai, de Franciaországban élő Széku Kujaté a nyugat-afrikai pengetős hangszer, a kora virtuóza. Európában jobban ismerik őt, mint Afrikában.
Dán menedzsere, Carolina Vallejo jó visszajelzéseket kapott, miután Széku Kujaté fellépett a rabati zenei vásáron:

– Nagyon jól sikerült… szerintem sokan voltak, és tetszett nekik, és több fesztiválra és turnéra is meghívtak minket. 

– büszkélkedett, Francky Kanza a kongói Pointe Noire-ból jött, most adta ki második albumát, és megosztotta a fülkéjét az elefántcsontparit, de Marokkóban élő énekesnővel, Seham Diminickkel, aki új lemezét mutatta be.

– Olyan producereket, promótereket és igazi menedzsereket keresünk, akik a nagyszínpadra, a közönség elé segítenek minket – mondta Francky Kanza.

A spanyol-katalán Doctor Prats együttes remek előadást nyújtott. A csapatot két éve alapították, azóta két lemezt adtak ki, idén Spanyolországban, Franciaországban, Magyarországon és Japánban turnéztak. Energetikus koncertjükkel a Music For Visán is lenyűgözték a közönséget.

– Ez egy nagyon jó lehetőség, hogy Afrikában játszhatunk… Most először vagyunk itt. És tudjuk, hogy nagyon befolyásos emberek is eljöttek, szóval az itteni koncertünk után talán szerzünk néhány afrikai fellépési lehetőséget. Meglátjuk, mit hoz a jövő – mondta Miki Santamaria, a Doctor Prats egyik zenésze.

Az AgadirLive ügynökség agadíri zenészeket promótál és menedzsel. Mehdi Ouhaddi két, berberül eladó művészt mutatott be: egy fiatal reppert és egy énekes költőt – ugyanezen a standon volt a londoni Gareth Messam, aki egy acéldobost hozott:

– Igen, sok tárgyalásunk volt – mesélte, – több ügynökkel egyeztettünk, sok együttműködésre kaptunk felkérést. Mielőtt hazamennénk a jövő héten, csinálunk néhány jó felvételt, és lesz néhány élő fellépésünk is.

A Mokoomba együttes a zimbabwei Victoria Fallsból érkezett. Angolul, és több afrikai nyelven énekelnek. Már többször turnéztak Európában. Most az új, Luyando című albumukat népszerűsítik, amit idén adtak ki.

Fellépett a Marokóban rendívül népszerű rapper, Lmoutchou, polgári nevén Younes Taleb is. Darija nyelven, egy marokkói arab dialektusban rappel – vajon van erre kereslet Marokkón kívül?

– Mi marokkóiak nem értünk meg néhány nyelvet – vallja be, – de érezzük, ha a művész erős. Ugyanez van nálam is, ha külföldiek előtt lépek fel. Tudják, hogy van mondanivalóm, érzik, hogy olyat adok elő, ami jól össze van rakva, jól meg van csinálva.

A nemzetközi zeneipar mintegy 2 ezer szakembere vett részt a Visa For Music fesztiválon.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑