Történelem Caption: Brinker 4509 Geheimnisvoller Luftschlag Oeration Obstgarten Israel Syrien Angriff Gebäudekomplex al-Kibar Euphrat F15 F-15I-Jagdbomber F-15 Bomber Flugzeug Nuklearfabrik Atomanlagen Zerstörung 3D Relief Karte
Datum: 2. November 2009DER SPIEGEL 45/2009 Seite 118Mysterious Air Strike 

How Operation Orchard proceeded in the night of Sept. 5-6, 2007 

AROUND 11 P.M. 

Ten Israeli F-15I fighters from the Israeli Air Force's 69th Squadron take off from Ramat David air base southeast of Haifa for a supposed emergency exercise and fly out into the Mediterranean. 

HALF AN HOUR LATER 

Three aircraft are ordered back. The remaining seven change course and head for the Syrian border. There they deactivate a Syrian radar station near Tall al-Abuad using laser-guided precision weapons and electronic jamming signals. 

AFTER A FURTHER 18 FLIGHT MINUTES 

The aircraft reach the area near the town of Deir el-Zor on the Euphrates River and destroy the Al Kibar complex using Maverick missiles and 500-kilogram bombs. 


Satellite images of the complex before and after its destruction 

Image from August 2007 
Image from late October 2007 

Satellite image: Google Earth 
The suspicious Al Kibar complex 
Euphrates 


(Einsatz) 

TURKEY 
Lebanon 
Syria 
Israel 
Jordan 
Iraq 

Haifa 
Damascus 
Deir el-Zor 
Al Kibar

2016. 09. 07.

A Gyömölcsöskert hadműveletA Gyümölcsöskert hadművelet (héber betűkkel מבצע בוסתן Mivca búsztán, izraeli angol átírással Mivtza bustan) légitámadásvolt Szíriában, Deir Ezzor tartományban, melyet az Izraeli Légierő hajtott végre 2007. szeptember 6-án éjfél körül.

A támadás célja egy feltehetően észak-koreai segítséggel épült, katonai célú atomreaktor vagy egyéb nukleáris létesítmény volt, melyet a támadó repülőgépeknek, melyek egyes feltételezések szerint az Izraeli Légierő F–16I Soufa, mások szerint a 69. század F–15I Raam vadászbombázó repülőgépei voltak, sikerült megsemmisítenie, a légicsapásban a hírek szerint tízen életüket vesztették, részben észak-koreaiak. Bár a légicsapás tényét Izrael és Szíria is elismerte, nagyon kevés információ látott napvilágot, ezek is gyakran kiszivárogtatások vagy feltételezések, melyekkel kapcsolatban sok ellentmondás merült föl.

.

Előzmények

Észak-Koreából 2002 óta érkeztek Szíriába gyanús hajószállítmányok, de a Moszad az épülő reaktort csak 2007 nyarának elején fedezte fel, valószínűleg részben annak jó álcázása miatt. A létesítményt ugyanis nem vette körbe semmilyen kerítés, nem telepítettek közelébe légvédelmi rakétákat, és szigorúan tiltották az elektronikus informatikai eszközök használatát, az építkezésen csak futárok útján kommunikáltak. A létesítménybe Izraelnek sikerült kémet juttatnia, aki mintát lopott az ott találtplutóniumból (azt észak-koreai eredetűnek találták), majd augusztusban egy helikopterrel kirakott kommandó fotókat készített és talajmintát vett.

A támadás

A légicsapás előtti napon az Izraeli Védelmi Erők kommandója érkezett a helyszínre, valószínűleg azért, hogy a célpontotlézerrel meg tudja jelölni. Az éjszaka végrehajtott légitámadás során valószínűleg az intenzív rádióelektronikai zavarás mellett először alkalmaztak az amerikai Suterhez hasonló rádióelektronikai támadást,[1] melynek során a légvédelmi hálózattal, arádiólokátorok érzékelőinek manipulációjával, a levegőből történt megfelelő zavarással, nem létező célok jelenlétét hitetik el, a hálózat kulcsfontosságú elemeit pedig időlegesen használhatatlanná teszik. A repülőgépek a manőverek során török légteret is érintettek, ezt bizonyítja, hogy pár nappal később Törökországban, a szír határ közelében, izraeli tüzelőanyag-póttartályokat találtak, ami miatt Törökország tiltakozott. A csapást 227 kilogrammos lézerirányítású bombákkal és AGM–65 Maverick rakétákkal hajtották végre.

Következmények

A légicsapást csak Szíria és Észak-Korea ítélte el, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség viszont vizsgálatot indított, melynek eredményeként valóban sikerült a létesítmény környékén nem természetes eredetű uránt kimutatni. A létesítmény legalábbis veszélyes jellegét valószínűsíti, hogy a légicsapás után a romot nagyon gyorsan betemették földdel, föltehetően azért, hogy a kikerülő radioaktív sugárzást minimalizálják.

Orientalista.hu – Wikipédia

Címkék: , , , , ,


Back to Top ↑