2017. 10. 11.

Film készült a világiasodó muszlimokrólHárom, Tel Avivban élő, palesztin származású fiatal nő életét bemutató film kicsapta a biztosítékot a vallási fanatikusoknál és fatwát kapott a rendező, Maysaloun Hamoud – 1948 óta nem adtak ki ilyet.

Pedig a film nem tesz mást, mint bemutatja a valóságot, a leszbikus DJ , vagy a jogász ugyanazt az életet éli, mint bármely emancipált, fiatal nő a világ modern nagyvárosaiban, buliznak, pasiznak-csajoznak, szabadon élnek, önálló egzisztenciát teremtenek, és éppen ez a személyes szabadság vált ki persze dühöt, hogy a fiatal generációk már nem hajlandók abban a szabadsághiányos miliőben felnőni, amit nekik szánnak a „tradíciók”, és még be is merik mutatni.

A kívülről masszaként szemlélt ún. „arab” világban is gőzerővel zajlik az elvilágiasodás és a női szerepek átalakulása, a női emancipáció – csak a tudásunk erről kevés, mert egyelőre veszélyes nyíltan vállalni a középkori regulákkal való szakítást.

Hiszen halálos ítéletet lehet kapni érte. (A filmnek persze jó reklám, pl. a cikk is ebből az apropóból született és kevésbé az alkotás művészi értékeiről szól, ami mindig kérdéses küldetéses alkotó esetén, de az egy másik történet.)

Orientalista.hu – alapblog.hu

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com