2017. 10. 12.

Megrengetheti a dollárt, amire Kína és Szaúd-Arábia készülKína és Szaúd-Arábia hamarosan áttérhet a jüanalapú elszámolásra a kétoldalú olajkereskedelemben; amennyiben pedig Szaúd-Arábia kötélnek áll, az egész olajpiac követné a lépést, ami gyakorlatilag megfosztaná a dollárt a világ tartalékdevizája szerepétől.

A jüanalapú elszámolásra való áttérés céljával Kína az elmúlt években egyebek mellett az olajvásárlások korlátozásával igyekezett nyomás alá helyezni Szaúd-Arábiát, ami érzékenyen is érintette az OPEC vezetőjét. Szaúd-Arábia pedig vélhetőleg nem fog ellenállni a kínai nyomásnak, és hamarosan el fogja fogadni a dolláralapú elszámolásról a jüanalapú árazásra történő áttérést az olajkereskedelemben – mondta Carl Weinberg, a High Frequency Economics vezető elemzője a CNBC-nek.

Szaúd-Arábia 1974 óta olajexportja csaknem egészét dollár elszámolással bonyolítja, miután erről megállapodást kötött az Egyesült Államokkal. Kína azonban már elkezdte átvenni a globális olajpiaci dominanciát az Egyesült Államoktól, miután immár egyértelműen az ázsiai óriás a világ legnagyobb olajimportőre, hamarosan, egy-két éven belül pedig a Föld legnagyobb fogyasztójává fog válni. Kína olajpiaci szerepének erősödésével párhuzamosan pedig érthető módon egyre kevésbé érzi kényelmesnek a dolláralapú elszámolást. Az olajbevételeknek még mindig nagy mértékben kiszolgáltatott Szaúd-Arábia pedig nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja ezt.

Az elmúlt években számos ország kritizálta a dollár elsőszámú tartalékdeviza szerepét, és igyekezett lépéseket is tenni a dollár lecserélése érdekében. Oroszország és Kína már régebb óta igyekszik dollármentesen kereskedni az energiahordozóval, ezzel párhuzamosan pedig jelentős erőfeszítéseket tenni fizikai aranytartalékaik növelésére, a “dollár utáni” időkre készülve.

A dollár “lecserélése” az olajpiaci tranzakciókban egyebek mellett az amerikai értékpapírpiaci kereslet gyengülését, ezzel párhuzamosan a kínai eszközök, áruk és szolgáltatások iránti kereslet élénkülését okozhatja, ami nyilvánvaló növekedési pluszt jelentene Kínának. Ezt pedig érthető módon Peking nem kívánja kihasználatlanul hagyni.

Orientalista.hu – Portfolio.hu

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com