Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2023. 10. 03.

100 ember halt meg egy iraki esküvői tűzben – Napok óta csak temetésre járnak

2023. 10. 03.

A menyasszony és a vőlegény, akiknek az esküvői fogadása tragédiával végződött, miután egy tűzvész több mint 100 vendég halálát okozta, azt mondják, a történtek után nem tudnak tovább a közösségükben élni.

A tűz az észak-iraki Ninive kormányzóságban található Qaraqosh városában, egy zsúfolásig megtelt rendezvényteremben ütött ki, 100 halálos áldozatot követelve, de ezen kívül még legalább 150 vendég kritikusan megsérült.

A 27 éves Revan és menyasszonya, a 18 éves Haneen azt mondják, a lelkük mélyén ők maguk is úgy érzik, mintha meghaltak volna, annak ellenére, hogy szerencsésen megmenekültek a lángok közül, hiszen mindketten több családtagjukat is elveszítették.

A pár a Sky News-nak adott interjút a tragédia után, és a videón egyértelműen látszik, mennyire megviselték őt a történtek, különösen Haneent, aki meg sem tud szólalni az átélt borzalmak után.

A vőlegény 15 családtagot veszített el a pusztító tűzben, a menyasszonya pedig 10 hozzátartozóját, köztük az édesanyját és a testvérét, de egyelőre az édesapja is kritikus állapotban van.

„Ennyi volt, nem élhetünk itt tovább. Nem tudunk itt tovább élni” – mondta Revan az interjúban. „Úgy értem, minden alkalommal, amikor megpróbálunk boldogok lenni, valami tragikus dolog történik velünk, ami tönkreteszi a boldogságot. Ezért a legjobb, ha elmegyünk” – tette hozzá.

„Igaz, hogy élve ülünk itt. De belül halottak vagyunk. Teljes zsibbadtságban vagyunk. Halottak vagyunk belül.”

Az esküvőn mintegy 900 vendég vett részt, és a tűz este 10 óra 45 perc körül ütött ki. Bár az első jelentések szerint a pár táncához meggyújtott tűzijátékok okozták a tüzet, Revan úgy véli, hogy az valójában a mennyezetben kezdődhetett, valószínűleg egy rövidzárlat következében.

„Éreztük a hőséget… Amikor hallottam a pattogást, felnéztem a plafonra. Aztán a mennyezet, ami teljes egészében nejlonból volt, elkezdett olvadni. Az egész csak másodpercekig tartott” – idézte fel a férfi.

A nem sokkal a tragédia után megosztott videófelvételen látható, amint az ifjú pár táncol, miközben a mennyezetről égő darabok kezdenek hullani a vendégek közé, és hamarosan az is látszik, ahogy kitör a pánik, a vendégek pedig sikoltozva menekülni kezdenek.

Revan a teremmenedzsert okolja a katasztrófáért, mivel a rendezvényterem rendkívül tűzveszélyes volt. A férfi elmondása szerint miközben táncoltak rövid áramszünet következett be, és amikor visszakapcsolták az áramot, kigyúlt a mennyezet.

Mivel Haneent hosszú menyasszonyi ruhája is akadályozta a menekülésben, Revan segített neki kijutni az épületből. „Megragadtam a feleségemet, és elkezdtem húzni magammal. Folyamatosan rángattam és próbáltam kivinni a konyhai bejáraton. Ahogy az emberek menekültek, többen is rátapostak. Megsérültek a lábai” – magyarázta a férfi.

A teremben csak egyetlen tűzoltó készülék volt, amivel hiába próbálták eloltani a tüzet, az pillanatok alatt elterjedt. Revan elmondta, hogy a fogadás előtt az apja is aggódott amiatt, hogy a tűzijátékból kipattanó szikrák veszélyesek lehetnek, és akár a menyasszony ruháját is meggyújthatják, de a terem tulajdonosai azt mondták neki, hogy a tűzijátékok elektromosak, így nem jelentenek veszélyt.

„A rokonaink, a barátaink, a szeretteink mind elmentek… Két nappal ezelőtt temettük el Haneen nagybátyját és két lányát. Tegnap eltemettük a másik nagybátyját. Ma eltemettük a nagybátyja lányát, és a menyasszonyom édesanyját. Az apja kritikus állapotban van” – mondta Revan.

Majd a saját családja által elszenvedett veszteségekre tért rá: „A nagynéném meghalt. A nővéremnek égési sérülései vannak. A férjének az egész testén égési sérülések vannak. A nagybátyám 7 családtagot veszített el. Nagyon sok ember halt meg, és minden nap újabb rossz híreket kapunk.”

A tüzet követően Mohammed Shia’ al Sudani iraki miniszterelnök a közösségi médiában közölte, hogy kapcsolatba lépett Ninive tartomány kormányzójával, valamint országa belügyminiszterével és egészségügyi miniszterével, és utasította őket, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést a tragikus esemény által érintettek megsegítésére.

Mind a polgári védelem tisztviselői, mind az állami média rámutattak, hogy az épület gyors összeomlásához hozzájárult a rendkívül gyúlékony építőanyag is.

Twice.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑