Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ 4,4 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni Afganisztánnak

2022. 04. 02.

Az ENSZ 4,4 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni Afganisztánnak egy csütörtökön kezdődő virtuális nemzetközi donorkonferencián, amelynek házigazdája Nagy-Britannia, Németország és Katar.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese sajtótájékoztatóján elmondta: az afgánoknak segítségre van szükségük, hogy működjön a gazdaság, és hozzáférhessenek az alapvető szolgáltatásokhoz.

Az ENSZ leszögezte: a szóban forgó összeg közvetlenül a segélyszervezetekhez megy, és nem halad át az országot irányító tálibok kezén. Korábban sohasem kértek még ennyi pénzt egyetlen ország számára. Az összeg háromszorosa annak, amit 2021-ben akartak összegyűjteni Afganisztán megsegítésére. Egyelőre csak 13 százalékát sikerült megszerezni.

A nemzetközi közösség aggodalma fokozódott az elmúlt időszakban, mert a tálibok több intézkedéssel korlátozták a nők jogait. Egyebek között megtiltották, hogy a lányok visszatérjenek a középfokú oktatásba.

Griffiths hangsúlyozta: azt várják a táliboktól, hogy eltöröljék ezeket a korlátozásokat. Megjegyezte: bízik benne, hogy a közelmúltbeli politikai fejlemények nem akasztják meg az adakozási kedvet. A tisztségviselő szerint Afganisztán elszigetelése csak még több szenvedéshez vezet.

Afganisztánban több mint 24 millió embernek humanitárius segítségre van szüksége a túléléshez, miközben az országban harminc éve nem tapasztaltak ilyen komoly aszályt.

Eközben Moszkvában akkreditálták az első diplomatát, akit a tálib kormány nevezett ki, hogy képviselje Afganisztánt Oroszországban – mondta el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Afganisztánnal szomszédos országok konferenciáján a kínai Tunhsziben. A találkozón Oroszország, Kína, Irán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vesz részt.

A konferencián Lavrov leszögezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy az Egyesült Államok vagy a NATO katonai infrastruktúrája megjelenjen az Afganisztánnal szomszédos országok bármelyikében. Egyúttal megjegyezte: hazáját aggasztják az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Közép-Ázsia és Oroszország destabilizálására vonatkozó tervei.

MTI

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑