Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Keresztények

2017. 02. 23.

II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka előadást tartott Budapesten

2017. 02. 23.

A szír egyházfő Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezett Budapestre, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében Balog Zoltán miniszterrel együtt tartott előadást.

Balog miniszter nagy szeretettel köszöntötte az egyházfőt kiemelte az európai és a közel-keleti keresztényeket összekötő hit fontosságát. A nyugati kereszténység szégyenének nevezte, hogy a keleti keresztények a háborús helyzet miatt életveszélyben vannak a saját szülőföldjükön.

 Kijelentette, hogy a magyar kormány átérzi a felelősséget anyagi szempontból is ezért a szír ortodox és a szír katolikus egyházat egyaránt egy-egy millió euróval kívánja támogatni, amit humanitárius célokra és a templomok újjáépítésére is tudnak fordítani.  A magyar kormány egy korábbi találkozón már fordult segítő szándékkal a közel-keleti keresztény egyházakhoz. Magyarország kifejezett kívánsága, hogy egy iraki keresztény falu teljes újjáépítésében tudjon részt venni.

„Van egy olyan egyház, ami még beszéli Jézus nyelvét”- mondta utalva a szír egyház által életben tartott arámi nyelvre. Szent II. János Pál pápát (a díszterem névadóját) idézte mely szerint a XX.-XXI. századi kereszténységnek nem tanítókra, hanem tanulságtevőkre van szükségük.

Átadta a szó a pátriárkának, aki mielőtt elkezdte volna előadását elmondott paptársaival együtt egy arámi nyelvű Miatyánkot meghatva a nagyszámú hallgatóságot.

Az egyházfő megköszönte a miniszterelnök és az egyetem meghívását. A kormány támogatásáról elmondta sokszor hallottak bíztató szavakat, de kevesen segítettek tényleg nekik. Megköszönte a valós segítséget és azt mondta imádkozni fognak Magyarországért és, hogy nagylelkű népét semmilyen baj ne érje.

A pátriárka 2014 májusától tölti be hivatalát nem sokkal később már a Moszulból az Iszlám Állam elől menekülő hívek ellátását kellett megszerveznie. A forró nyárban vizet, sátrat és élelmet szereztek a sebtében felállított menekülttáborokba. Ahol a szír ortodoxok nem csak a keresztény, hanem a muszlim vallású menekültekről is gondoskodtak.

Magyarországon élő levantei és kopt közösségek küldöttségének tagjai is fogadták Őszentségét II. Efrém pátriárkát

A keresztények évezredek óta élnek a Közel-Keleten maga a keresztény szó is a szíriai Antiochiából ered. Hol háborús, hol békés időszakok váltogatták eddig a történelmükben az arab hódítás után az Omajjád és az Abbaszida dinasztiák alatt nem bántották őket, de az egyiptomi Fatimidák alatt elnyomás volt az osztályrészük. A nyugati keresztesek, a hódító mongolok és a törökök sem kímélték őket. Az 1915-ös örmény népirtáshoz hasonló üldöztetésben volt részük az első világháborúban a törökök részéről, akik 500 ezer szíriai keresztény meggyilkoltak és százezrek menekültek el a térségből.

A közel-keleti kereszténység a mártírok véréből származik fejtette ki.

Most is hasonló a helyzet mert a külföldről érkező szélsőségesek (vahabiták, szalafisták)          fő célpontjai a keresztények, de emellett a muszlimokat sem kímélik.

Videofelvételek segítségével bemutatta, hogy Aleppóban a felszabadítás után milyen állapotban van a szír katolikus és a maronita nagytemplom és az Omajjád nagymecset.

Az egyházak ilyen helyzetben a politikától mentesen foglalkoznak a híveikkel és a templomaik megőrzésével.

ENSZ segítséggel olyan programokat indítottak, amik munkát adnak az embereknek olyan tevékenységgel, mint a bútorgyártás. Olyan projektjeik is vannak, amiken keresztény és muszlim fiatalok együtt dolgoznak.

A háború gyors befejezéséhez meg kell szüntetni a fegyverek becsempészését a válság övezetbe és ki kell állni Irak egységéért, hogy a megmaradt keresztény közösségek be tudjanak az újjáépülő társadalomba.

Meg kell szüntetni a Szíria polgári lakosságát sújtó nemzetközi embargót.

A legfontosabbnak azt tartja, hogy senki se veszítse el a hitét és tartson ki a nehézségek ellenére is. Azt kérte a hallgatóságtól, hogy imádkozzanak és adjanak reményt. Előadását azzal zárta, amivel kezdte a köszönettel.

Orientalista.hu – Nagy András

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑