Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Haditudósítás

2019. 01. 24.

Hadihelyzet Szíriában – Szíria a Tel-Avivi Repülőtér elleni csapásokat helyezett kilátásba

2019. 01. 24.

Január 22-én a Szíriai Arab Hadsereg visszaverte az Al-Kaida vezetésű Hajat Tahrir Al-Sham (korábban Dzsabhat Al-Nuszra) nevű vahhabita terrorista koalíció nagyobb támadását az Idleb tartományi deeszkalációs zónában.

Az Orosz Fegyveres Erők szerint legalább 150-200 dzsihádista fegyveres, mintegy 15-20 gépfegyverrel felszerelt gépjármű támogatásával megtámadta a Szíriai Arab Hadsereg állásait Abu Al-Duhur és Abu Szhardzsa térségében. A terroristák ezenkívül egy öngyilkos merénylő vezette, robbanóanyaggal megrakott járművet (VBIED) is felhasználtak. A vahhabita terroristák lerohanták a hadsereg elsődleges védelmi vonalát és 1,5-2 kilométer mélységben törtek be a szíriai kormányerők ellenőrizte területre.

Ezután a Szíriai Arab Hadsereg erősítést küldött a körzetbe és tüzérségi támogatással a kormánycsapatok visszaverték a betört idegen dzsihádistákat és visszavonulásra kényszerítették őket az elfoglalt terepszakaszról.

A Szíriai Arab Hadsereghez közeli források szerint a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció militánsai súlyos személyi veszteségeket szenvedtek.

A londoni székhelyű, úgynevezett “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja” (SOHR) nevű dzsihádista propagandairoda szerint január 20-án a Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtér elleni izraeli légi támadásokban az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) 12 tagja meghalt. Az egyszemélyes iroda szerint összesen 21 ember halt meg az izraeli támadások során: 12 iráni forradalmi gárdista, 6 szíriai katona és 3 másik nem szíriai állampolgár.

Január 22-én Szíria ENSZ nagykövete figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ha az ENSZ nem vet véget a hazája ellen izraeli agressziónak, akkor Szíria a maga módján megtorolja.

“Szíria gyakorolhatja a legitim önvédelmi jogát és ugyanolyan módon válaszolhat a Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtér elleni támadásra, hogy csapást mér a Tel-Avivi Repülőtérre.” – mondta Dr. Bashar Al-Dzsaafari.

Az Izraeli Fegyveres Erők (IDF) azt állították, hogy a csapások az országban lévő iráni célpontok ellen irányultak. Ugyanazon források szerint az IDF repülőgépei szíriai katonai célpontokat támadtak, mert azok “erőszakkal” válaszoltak az iráni célpontok elleni izraeli csapásokra. Megjegyzendő, hogy a londoni SOHR nevű szervezet állításai ellentmondanak az Orosz Honvédelmi Minisztérium által közzétett adatoknak. Az orosz forrás szerint négy szíriai katona halt hősi halált a támadásokban.

Az Oroszország által leszállított SZ-300 légvédelmi rendszereket a Szíriai Fegyveres Erők még nem alkalmazták az összecsapások során. Az orosz Kommerszant napilap szerint az oka ennek, hogy a szíriai SZ-300 kezelőszemélyzetek még nem állnak készen, hogy maguk üzemeltessék a rájuk bízott légvédelmi rendszereket. Az újság szerint továbbá a szíriai SZ-300 személyzetek még nem tették le éleslövészeti vizsgáikat. Az újság azt feltételezi, hogy 2019. március előtt nem fejezik be a felkészülést. Azután a jelentések szerint az egyik SZ-300 légvédelmi rakétaosztályt a T-4 légi támaszpont térségébe telepítik.

Saját forrásait idézve a Kommerszant azt írta, hogy Oroszország nem fogja megváltoztatni a Szíria elleni izraeli légi támadásokkal kapcsolatos álláspontját, amíg orosz személyzet nincs a megtámadott szíriai célpontok közelében.

Forrás: SouthFront.org

Orientalista.hu  – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑