Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Iszlám világ

2019. 03. 03.

Az Azhar mecset vallási vezetője szerint a többnejűséggel elnyomják a nőket és a gyerekeket

2019. 03. 03.

 

Ahmed El Tayeb sejk, az Azhar mecset és Egyiptom vallási vezetője egy TV műsorban kijelentette, hogy a többnejűség kérdését sokan félreértelmezik és így igazságtalanul járnak el a nőkkel és gyerekekkel szemben.

A sejk szerint azt a Korán idézetet értik félre, mely ,,két, három, négy,, feleséget említ. Azonban ez a Korán vers egy töredéke és nem az egész vers. És éppen ezért nyilatkozta azt, hogy a többnejűség intézményével elnyomják a nőket és a gyerekeket.

,,Vajon egy muszlim tényleg szabadon elvehet egy második, harmadik vagy negyedik nőt feleségül? És ennek a szabadságnak vannak e bizonyos szabályai és körülményei?,,

El Tayeb sejk szerint a legfontosabb a nő jóléte, hiszen a nők alkotják a társadalom felét. És ha nem vesszük figyelembe az ő igényeiket és körülményeiket az olyan mintha fél lábbal járnánk.

Egyiptomban a 2000. évi I. törvény kimondja, hogy ha a férj egy második nőt is el akar venni arról köteles tájékoztatni az első feleségét. A törvény értelmében a nőnek joga van ezt megtagadni, ha pedig beleegyezik joga van egy éven belül bármikor elválni ha nem érzi jól magát az új körülmények között.

Az Al Ahram Weekly hetilap egyik 2004-es tanulmánya szerint ennek ellenére a nők kiszolgáltatottságának nincs vége, hiszen sokan megpróbálják kijátszani a törvényt. Sok férfi ugyanis a maa’zun, vagyis házasságközvetítő segítségével másodszor is megnősül az első feleség tudta nélkül.

2018 májusában Abla Hawary egyiptomi parlamenti képviselő benyújtott egy törvényjavaslatot, melynek értelmében börtönbüntetés járna azoknak a férfiaknak akik az első feleségük tudta nélkül kívánnak újra nősülni. Ezzel a tötvénnyel szeretnék szabályozni a többnejűség kérdését.

A többnejűség kérdése már évek óta téma Egyiptomban, hiszen több vallási elöljáró is kijelentette, hogy teljesen ellenzik ezt az intézményt. Szerintük ugyanis sokan félreértelmezik a Korán ide vonatkozó részeit, hiszen ezeket egy történelmi viszonylatban kellene áttekinteni. Az ide vonatkozó versek ugyanis a Mohamed próféta által megvívott Uhud-i csata utáni árvák és özvegyek státuszát kívánják rendezni. Azt pedig teljesen hibásnak tartják, hogy ez az intézmény azóta is egyfajta társadalmi tradícióként él tovább.

Orientalista.hu –  Al-Isfahani (egyptianstreets.com)

Megosztom:

, , , , , , ,




Back to Top ↑