Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Kenya bezárja a dadaabi és a kakumai menekülttábort

2021. 04. 30.

Kenya hivatalosan közölte az ENSZ-szel, hogy 2022. június 30-ig bezárja a világ legnagyobbjai közé tartozó dadaabi és kakumai menekülttábort, ahol jelenleg közel 434 ezren élnek – tudatta csütörtökön a kenyai belügyminisztérium.

A kormány öt hete határozott a táborok bezárásáról, és két hetet adott a világszervezetnek, hogy megtervezze ennek kivitelezését.

A belügyi tárca azt követően tette közzé tájékoztatását, hogy Uhuru Kenyatta kenyai elnök találkozott Filippo Grandival, az ENSZ menekültügyi főbiztosával, hogy tárgyaljon a kérdésről.

A belügyminisztérium jelezte: a kormány azt tervezi, hogy számos menekültet visszaküld a hazájába, míg a kelet-afrikai országokból származóknak lehetővé teszi a letelepedést. A táborok bezárásának menetrendjéről és a menekültek elhelyezéséről egy vegyesbizottság dönt majd, amelynek tagjait Kenya és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága delegálja.

Nairobi döntését jogi lépések követhetik. Április elején egy helyi bíróság elutasította a tervet. 2017-ben egy kenyai törvényszék blokkolta a dadaabi tábor bezárását, arra hivatkozva, hogy a menekülteknek nem biztonságos visszatérniük Szomáliába.

A dadaabi tábor felszámolásáról először 2016-ban esett szó, nemzetbiztonsági aggályok miatt.

A kenyai kormány azzal érvelt, hogy egyes menekültek kapcsolatba hozhatók az al-Shabaab nevű szomáliai dzsihadista szervezettel. Kenya szerint az elmúlt években elkövetett, több mint 250 halálos áldozatot követelő három merényletet a két menekülttáborban tervelték ki.

A három merénylet a nairobi Westgate bevásárlóközpontban 2013-ban, a Mpeketoni városa ellen 2014-ben és a Garissai Egyetem ellen 2015-ben végrehajtott terrortámadás volt.

A dadaabi és kakumai menekülttáborokban élők több mint fele szomáliai, a többiek Etiópiából, Dél-Szudánból, Burundiból, Ugandából, Ruandából vagy Eritreából származnak.

A kenyai kormány többször is jelezte, hogy nem tudja fenntartani a két tábort, amely a kilencvenes évek eleje, a szomáliai polgárháború kitörése óta üzemel. 2011-ben, amikor Szomáliában éhínség és háború pusztított, a határhoz közeli dadaabi menekülttábor a világ legnagyobbjává duzzadt.

Szomáliában Mohamed Sziad Barre diktátor 1991-es elmozdítása óta polgárháborús helyzet uralkodik, és nincs az ország egész területét uralni képes vezetés. Az országban iszlamista milíciák, hadurak és fegyveres bűnözői csoportok tevékenykednek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑