Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2020. 11. 29.

A brit hadsereg a parlament tudta nélkül küld csapatokat Szaúd-Arábiába

2020. 11. 29.

A brit Independent hírlap pénteken arról írt, hogy Nagy-Britannia titokban csapatokat küldött Szaúd-Arábiába az olajkutak védelmére. Ez pedig idén februárban történt a parlament tájékoztatása nélkül.

A brit védelmi minisztérium szóvivője a lapnak elmondta, hogy a csapatok telepítésének terve 2019 szeptembere után merült fel, miután a jemeni ellenállás csapást mért a szaúdi olajfinomítókra Abqaiq és Khurais települések közelében.

A szóvivő szerint kapcsolatban állnak a szaúdi védelmi minisztériummal és folyamatosan egyeztetnek arról, hogy a britek hogyan vehetnének részt az olajfinomítók és egyéb objektumok védelmében.

A brit hadsereg a csapatokon kívül küldött Szaúd Arábiába egy modern légvédelmi rendszert is, mely időben megelőzi a drón támadásokat.

A The Independent szerint a brit védelmi minisztérium arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a csapatok külföldi bevetéséről miért nem értesítették a parlamentet. Csupán James Hebe védelmi miniszter néhány jelentésében lehetett arról olvasni, hogy ,,brit katonák vesznek részt radarok telepítésében Rijádban,,. A miniszter később azt nyilatkozta, hogy a stratégiailag fontos szaúdi olajipari létesítmények védelméhez a brit 16. Királyi Tüzér Ezred járul hozzá.

A brit csapatok telepítése ráadásul annak ellenére történt, hogy Nagy Britanniában felháborodást váltottak ki a Szaúd Arábiába küldött fegyverszállítmányok, melyeket az öt éve tartó jemeni konfliktusban vetnek be civilek ellen. A brit legfelsőbb bíróság júliusban megtiltotta a védelmi minisztériumnak, hogy olyan szerződéseket kössenek, melyben a szaúdi hadsereg felfegyverzéséről van szó.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Hodhod Yemen News Agency )

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑